Επιστροφή Επικοινωνία Περιεχόμενα Ανακοινώσεις Links RealPlayer

Σύλ. Ιεροψαλτών Καλαβρύτων

Κωνσταντίνος Πρίγγος

Εισαγωγή
Μετάβαση στο VocalMusic.gr
Αφιερώματα
Αρχείο Ενιαυτού
Αρχείο Ιεροψαλτών
Αρχείο Χορωδιών
Ψαλτοτράγουδα
Μικτοί Ήχοι - Makam
Βυζαντινά Μουσικά Κείμενα
Δισκογραφία

 

 Μετάβαση στο VocalMusic.gr

     

 

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΕΡΟΨΑΛΤΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ
Ο ΚΩΝ/ΝΟΣ ΠΡΙΓΓΟΣ
Χοράρχης: Βασίλειος Καλογερόπουλος

Ενημερωτικό Σημείωμα

Οι δραστηριότητες τις οποίες παρουσίασε ο Σύλλογος μας σε συνεργασία με άλλους φορείς είναι οι παρακάτω:

1. Παρουσίαση του ΡΕΚΒΙΕΜ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ στις 13 Δεκεμβρίου 2003 σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαβρύτων και χρηματοδότηση από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης. Η χορωδία πλαισιώθηκε τόσο από μέλη του Συλλόγου μας όσο και από μέλη του Συλλόγου Ιεροψαλτών του Αιγίου και της Πάτρας.

2. Ακολουθία των Χαιρετισμών στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Καλαβρύτων Κοιμήσεως της Θεοτόκου και στην Ι.Ν. Αγίου Ανδρέα Σκεπαστού.

3. Ακολουθία των Χαιρετισμών στην Ι.Μ.Μ.Σπηλαίου.

4. Συνδιοργάνωση με τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Σκεπαστού στις 17 Αυγούστου 2004 με την παρουσίαση παραδοσιακών δημοτικών τραγουδιών της χορωδίας του συλλόγου μας με την συνδρομή και μελών του Συλλόγου Ιεροψαλτών του Αιγίου και της Πάτρας. Εκδήλωση στην οποία παρέστη ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιο καθώς κα πλήθος εκπροσώπων της πολιτικής και τοπικής κοινωνίας.

5. Συναυλία Βυζαντινής Μουσικής στη Λυκούρια Καλαβρύτων (περίοδος 15 Αυγούστου).

6. Συναυλία Βυζαντινής Μουσικής στην Κλειτορία Καλαβρύτων, με τη συμμετοχή Βυζαντινής χορωδίας από την Ιορδανία (Αμμάν).

7. Συναυλία Βυζαντινής Μουσικής στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καλαβρύτων (περίοδος Χριστουγέννων).

8. Συναυλία Βυζαντινής Μουσικής στο Σκεπαστό (περίοδος Μ. Τεσσαρακοστής).

9. Κάλαντα από όλη την Ελλάδα (κεντρική πλατεία Καλαβρύτων).

10. Συναυλία Βυζαντινής Μουσικής στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καλαβρύτων (περίοδος Μ. Τεσσαρακοστής).

Θεωρούμε ότι οι ανωτέρω εκδηλώσεις υλοποιήθηκαν με επιτυχία και μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας με σκοπό τη διάδοση της Βυζαντινής Μουσικής και σε πιο απομακρυσμένες περιοχές των Καλαβρύτων. 

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Πρωτοψάλτου Μητροπολιτικού Ναού Καλαβρύτων
 

Γεννήθηκα στα Καλάβρυτα το έτος 1953 μαθήτευσα κοντά στους διακεκριμένους πρωτοψάλτες και μουσικοδιδασκάλους. Πρώτος μου δάσκαλος ο Ιωάννης Παρασκευόπουλος αρχίζοντας από το Πατραϊκό Ωδείο. Στη συνέχεια φοίτησα στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών απ' όπου έλαβα πτυχίο Βυζαντινής μουσικής με Άριστα. Μαθήτευσα στον μεγάλο δάσκαλο θεωρητικό Θεόδωρο Χατζηθεοδώρου, στον Σωκράτη Βερνάδο τον οποίο είχα και καθηγητή στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών, και συνέχεια στον Σπύρο Περιστέρη Πρωτοψάλτη και Καθηγητή του Μητροπολιτικού Ναού Αθηνών, και Γεώργιο Τσατσαρώνη. Συνεχίζοντας αργότερα την φοίτηση μου και την ολοκλήρωση της μουσικής μου παιδείας όπου και έλαβα Δίπλωμα Καθηγητού Βυζαντινής Μουσικής από το Πολύμνειο Ωδείο Πατρών με Καθηγητή τον σεβαστό Σπύρο Γεωργακόπουλο, και Μανώλη Χατζήμάρκο το έτος 1992. Σήμερα είμαι Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ναού Καλαβρύτων όπου ψάλλω από το έτος 1978 ενώ παράλληλα διδάσκω στο Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας την Βυζαντινή μουσική σε νέους της εποχής μας στην περιοχή μας. Είμαι ιδρυτής και Πρόεδρος του συλλόγου Ιεροψαλτών της Επαρχίας Καλαβρύτων επανεκλεγόμενος από το έτος 1983 μέχρι και σήμερα. Έχω μελοποιήσει κατ' επιλογή ορισμένους ύμνους και συγκεκριμένα την ακολουθία του Αγίου Αλεξίου πολιούχου της πόλεως των Καλαβρύτων και Αγίου της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας, και του Μεγάλου Παρακλητικού Κανόνος της Θεοτόκου προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου της Μεγαλοσπηλαιότησας με 20μελή Βυζαντινό Χορό (1992). Σήμερα δραστηριοποιούμαι μέσα από την σχολή βυζαντινής μουσικής Κοσμάς ο Μελωδός και του Συλλόγου Ιεροψαλτών της επαρχίας ο Κων/νος Πρίγγος δίνοντας συναυλίες σε εκδηλώσεις εντός και εκτός περιοχής. Είμαι ενεργό μέλος του συλλόγου φίλων Βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής Αιγιαλείας με Πρόεδρο τον συγγραφέα φυσικό και μουσικολόγο Φίλιππα Οικονόμου, επίσης ενεργό μέλος της Πολυφωνικής Χορωδίας Πατρών (τμήμα Βυζαντινού Χορού) με χοράρχη τον Ιωάννη Κόττορο με παρουσίες συναυλιών σε όλο τον κόσμο, επίσης καλεσμένος το έτος 1998 από την ομογένεια της Αμερικής στο Σικάγο έψαλλα στο Ναό του Αγίου Δημητρίου και στην Μητρόπολη του Σικάγου την λειτουργία του Αδελφοθέου Ιακώβου ενθουσιάζοντας το κοινό και στην πανήγυρη του Αγίου Δημητρίου στο ELMOUHROST των Η.Π.Α, σήμερα είμαι 53 ετών και ψάλλω ακόμα στον Μητροπολιτικό Ναό Καλαβρύτων.

Μέγας Παρακλητικός Κανών
υπό την διεύθυνση του Βασιλείου Καλογερόπουλου
 

ΤΙΤΛΟΣ:  Θεός Κύριος... Τη Θεοτόκω εκτενώς...

   ΗΧΟΣ:   Τέταρτος.

(412ΚΒ)

ΤΙΤΛΟΣ:  Ου σιωπήσομεν...

   ΗΧΟΣ:   Τέταρτος.

(367ΚΒ)

ΤΙΤΛΟΣ: Των λυπηρών επαγωγαί...

   ΗΧΟΣ:   Πλάγιος του Τετάρτου.

(793ΚΒ)

ΤΙΤΛΟΣ:  Πρεσβεία θερμή...

   ΗΧΟΣ:   Πλάγιος του Τετάρτου.

(210ΚΒ)

ΤΙΤΛΟΣ: Και που λοιπόν...

   ΗΧΟΣ:   Πλάγιος του Τετάρτου.

(1121ΚΒ)

ΤΙΤΛΟΣ: Τα νέφη των λυπηρών εκάλυψαν...

   ΗΧΟΣ:   Πλάγιος του Τετάρτου.

(1509ΚΒ)

ΤΙΤΛΟΣ:  Προστασία των χριστιανών...

   ΗΧΟΣ:   Δεύτερος.

(345ΚΒ)

ΤΙΤΛΟΣ:  Πάτερ Λόγε...

   ΗΧΟΣ:   Δεύτερος.

(755ΚΒ)

ΤΙΤΛΟΣ:  Ουδείς προστρέχων... Μεταβολή των θλιβομένων...
                
Φως η τεκούσα Θεοτόκε...

   ΗΧΟΣ:   Πλάγιος του Τετάρτου.

(1159ΚΒ)

ΤΙΤΛΟΣ:  Προς τίνα καταφύγω...

   ΗΧΟΣ:   Πλάγιος του Τετάρτου.

(987ΚΒ)

ΤΙΤΛΟΣ:  Άξιόν εστιν...

   ΗΧΟΣ:   Πλάγιος του Τετάρτου.

(1674ΚΒ)

ΤΙΤΛΟΣ:  Απόστολοι εκ περάτων...

   ΗΧΟΣ:   Τρίτος.

(1427ΚΒ)

 

 

 

Επιστροφή Επικοινωνία Περιεχόμενα Ανακοινώσεις Links RealPlayer
 

Copyright 2005 [Ieropsaltis.com by Dimitrios Houpas]. All rights reserved