Επιστροφή Επικοινωνία Περιεχόμενα Ανακοινώσεις Links RealPlayer

Τσαγκαρίδης Χρήστος

 

Εισαγωγή
Μετάβαση στο VocalMusic.gr
Αφιερώματα
Αρχείο Ενιαυτού
Αρχείο Ιεροψαλτών
Αρχείο Χορωδιών
Ψαλτοτράγουδα
Μικτοί Ήχοι - Makam
Βυζαντινά Μουσικά Κείμενα
Δισκογραφία

 

 Μετάβαση στο VocalMusic.gr

     

 

 

 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΓΚΑΡΙΔΗΣ
Πρωτοψάλτης στον Καθεδρικό ναό
Τιμίου Σταυρού και Αρχαγγέλου Μιχαήλ, στο Λονδίνο.

Σύντομο βιογραφικό

Γεννήθηκε στο χωριό Τσέρι της επαρχίας Λευκωσίας, στην Κύπρο το 1939. Τα πρώτα του ακούσματα στη Βυζαντινή Μουσική τα είχε πάρει στα παιδικά του χρόνια, αρχικά από τον πατέρα του, ο οποίος διετέλεσε ψάλτης στην εκκλησία του χωριού του και ο οποίος ήταν επίσης καλλίφωνος και άριστος τραγουδιστής αμανέδων. Προκαταρκτικές εμπειρίες είχε επίσης αποκτήσει στο αναλόγιο, όπου, από μικρής ηλικίας βοηθούσε τακτικά τους ψάλτες ως ισοκράτης και αναγνώστης.

Επαγγελματική σταδιοδρομία.

Είναι δάσκαλος το επάγγελμα, απόφοιτος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Κύπρου (1958), και κάτοχος των ακαδημαϊκών τίτλων, ΒΑ (Honours), στα Παιδαγωγικά με Ιστορία, ως επίσης και μεταπτυχιακά(Μαsters), στην Οργάνωση, Προγραμματισμό και Διοίκηση στην Εκπαίδευση, τα οποία απέκτησε μετά το 1967 όταν είχε μεταναστεύσει στο Λονδίνο. Εκεί εργάστηκε για αρκετά χρόνια στα ελληνικά παροικιακά μας σχολεία, ως ωρομίσθιος δάσκαλος, και αργότερα ως μέλος της Κυπριακής Εκπαιδευτικής Αποστολής. Το 1999 αφυπηρέτησε με τον βαθμό του Διευθυντή σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης. Παρά ταύτα, εξακολουθεί να απασχολείται μερικώς, στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και κουλτούρας, στο επίπεδο GCSE, στα ελληνόπουλα των παροικιακών μας σχολείων.

Μουσική κατάρτιση και προσφορά.

Τα πρώτα μαθήματα βυζαντινής μουσικής, τα πήρε σε ηλικία 18 περίπου ετών, όταν κατά τη διάρκεια της διδασκαλικής του εξάσκησης στην Πάνω Ζώδια, γνώρισε τον δάσκαλο, πρωτοψάλτη, αξιόλογο μουσικό και χοράρχη, Παύλο Πίπη, ο οποίος εργαζόταν ήδη εκεί. Με τον Παύλο λοιπόν, άρχισε μαθήματα τον Μάρτιο περίπου του 1958, και μέχρι το κλείσιμο των σχολείων, τον Ιούνιο δηλαδή, του ιδίου έτους, είχε καλύψει τη μέθοδο της βυζαντινής μουσικής, και ολόκληρο σχεδόν το Αναστασιματάριο. Τις βασικές αυτές γνώσεις, τις είχε εμπλουτίσει με ιδίαν μελέτη, με πρακτική εξάσκηση σε διάφορους ναούς, καθώς και με πολλά ακούσματα και με ποικίλους τρόπους, από διάφορους ψάλτες, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από την Κύπρο.

Το οικοδόμημα της περαιτέρω κατάρτισης του στη βυζαντινή μουσική ήρθε να συμπληρώσει ο καθηγητής βυζαντινής μουσικής Δρ.Σόλων Χατζιησολωμός, όταν το1965, είχε αναλάβει τη διδασκαλία της Β.Μουσικής, στη νεοσύστατη τότε Σχολή Β.Μουσικής του Εθνικού Ωδείου Αθηνών, του Παραρτήματος Λευκωσίας. Στο Εθνικό Ωδείο, ο Χρίστος είχε ήδη εγγραφεί από το 1961-2, όταν το Υπουργείο Παιδείας τον είχε μεταθέσει στην Α΄Αστική Στροβόλου. Στο Εθνικό Ωδείο σπούδασε
Κλασσικό τραγούδι με τη σοπράνο Σμαράγδα Πρωτογέρου για περίπου τρία χρόνια, βιολί με τον καθηγητή Vahan Bedelian, και θεωρητικά με τον καθηγητή και μουσικοσυνθέτη Γιάγκο Μιχαηλίδη.Το 1965 αποκτά το Πτυχίο Ωδικής με ΑΡΙΣΤΑ, και την επόμενη χρονιά, τον Ιούνιο του1966 παίρνει και το Πτυχίο Βυζαντινής Μουσικής, επίσης με ΑΡΙΣΤΑ. Ηταν ο πρώτος απόφοιτος της Σχολής.

Κατά τον πρώτο κιόλας χρόνο της φοίτησης του στο Ωδείο, το Υπουργείο Παιδείας, μέσω του τότε επιθεωρητή της Μουσικής κ.Μιχαλάκη Γεωργίου, του αναθέτει τη διδασκαλία του μαθήματος της Μουσικής, σε όλα τα σχολεία του Στροβόλου. Τα αποτελέσματα της δουλειάς του, ήταν εξαιρετικά. Και στα τρία τότε σχολεία οργάνωνε κάθε χρόνο παιδικές χορωδίες, και ορχήστρες με μαντολίνα, μελώτικες, κιθάρες, τύμπανα και άλλα κρουστά, για τις διάφορες σχολικές γιορτές, με μονόφωνα, δίφωνα και τρίφωνα παιδικά τραγούδια. Στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς, επέλεγε τα καλύτερα παιδιά και από τα τρία σχολεία, και συμμετείχε στις Παγκύπριες Μουσικές Συναυλίες, που οργάνωνε καθεχρονικά το Υπουργείο Παιδείας, με το όνομα ‘Σχολεία Στροβόλου’.

Αργότερα, ως μέλος της Κυπριακής Εκπαιδευτικής Αποστολής, στο Λονδίνο, με ειδίκευση στη Μουσική, εργάστηκε με τον ίδιο τρόπο και τα αποτελέσματα ήταν και εκεί εξαιρετικά, παρόλες τις γλωσσικές δυσκολίες των παιδιών.

Στην Κύπρο επανέρχεται για εκπαιδευτικούς λόγους το 1986-1988, καθώς επίσης και το 1994-1999. Σ’αυτά τα χρονικά μεσοδιαστήματα έψαλε στους Αγίους Αναργύρους στη Λάρνακα, Στον ι.ναό Αγίας Νάπας και τελευταία στον Άγιο Νικόλαο στην Πάνω Δευτερά.(1994-1999). Σ΄αυτή την τελευταία περίοδο δίδασκε ταυτόχρονα βυζαντινή μουσική τόσο στην Πάνω Δευτερά όσο και στην Κοκκινοτριμιθιά, όπου διέμενε τότε, μέσα στα πλαίσια των νυκτερινών επιμορφωτικών μαθημάτων του Υπουργείου Παιδείας.

Ως ιεροψάλτης στο Λονδίνο,έψαλε σε διάφορους ναούς της παροικίας μας. Ως λαμπαδάριος αρχικά στον ι. ναό των Αγίων Πάντων και ως πρωτοψάλτης μετέπειτα στους ι.ναούς, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Αγίου Νικολάου, Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου και τελευταία στον Καθεδρικό ναό του Τιμίου Σταυρού και Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Στον ι.ναό του Τιμίου Προδρόμου, όπου διακονούσε ως πρωτοψάλτης για πολλά χρόνια, είχε ιδρύσει 15μελή τρίφωνη μικτή χορωδία την οποία διηύθυνε για πολλά χρόνια.

Διδάσκει βυζαντινή και ευρωπαϊκή μουσική στην, υπό την αιγίδα της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μ.Βρετανίας, Σχολή Βυζαντινής Μουσικής, από της ιδρύσεώς της προ 20ετίας περίπου, μέχρι σήμερα, εκτός, φυσικά από τις περιόδους απουσίας του στην Κύπρο. Τη Σχολή διευθύνει ο μουσικολογιώτατος π.Ιωσήφ Παλιούρας, ιερατικώς προϊστάμενος του ι.ναού των 12 Αποστόλων, στο Cuffley, με τη βοήθεια του οποίου, ο Χρίστος κυκλοφόρησε δύο CD’ς. Ο π. Ιωσήφ διαθέτει πλουσιώτατη συλλογή παντός είδους βυζαντινής μουσικής και δημοτικού τραγουδιού, καθώς επίσης και διάφορα μηχανήματα εγγραφής ψηφιακών δίσκων. Ο π. Ιωσήφ ίδρυσε και διευθύνει χορωδίες βυζαντινής μουσικής και Δημοτικού τραγουδιού. Ο Χρίστος είναι το δεξί του χέρι ως βοηθός χοράρχης στις διάφορες εκδηλώσεις και συναυλίες της Σχολής. Ως χοράρχης ή βοηθός χοράρχης, διευθύνει επίσης τη χορωδία των 12 Αποστόλων, σε ειδικές τελετές, όπως π.χ. Γάμους Βαπτίσεις, Κηδείες κ.λ.π.

Ύμνοι Μεγάλης Εβδομάδος
ψάλλει ο πρωτοψάλτης Χρήστος Τσαγκαρίδης
Πρωτοψάλτης στον Καθεδρικό ναό Τιμίου Σταυρού και Αρχαγγέλου Μιχαήλ, στο Λονδίνο.
 

ΤΙΤΛΟΣ:  Αλληλούϊα...

   ΗΧΟΣ:   Πλάγιος του Τετάρτου.

(277ΚΒ)

 

ΤΙΤΛΟΣ:  Ιδού ο νυμφίος έρχεται... Μέλος αργό.

   ΗΧΟΣ:   Πλάγιος του Τετάρτου.

(516ΚΒ)

 

ΤΙΤΛΟΣ:  Τα πάθη τα σεπτά... Μέλος αργό ειρμολογικό.

   ΗΧΟΣ:   Πρώτος.  

(584ΚΒ)

 

ΤΙΤΛΟΣ:  Τον Νυμφώνα σου βλέπω... Εξαποστειλάριο.

   ΗΧΟΣ:   Τρίτος.  

(375ΚΒ)

 

ΤΙΤΛΟΣ:  Εν ταις λαμπρότησι... Ιδιόμελο των Αίνων του
                 Όρθρου Μ. Τρίτης.

   ΗΧΟΣ:   Πρώτος.  

(457ΚΒ)

 

ΤΙΤΛΟΣ:  Ότε η αμαρτωλός... Στιχηρό Ιδιόμελο των
                 Αίνων.

   ΗΧΟΣ:   Πρώτος.  

(673ΚΒ)

 

ΤΙΤΛΟΣ:  Η αμαρτωλός έδραμε... Δοξαστικό Ιδιόμελο
                των Αίνων.

   ΗΧΟΣ:   Δεύτερος.  

(793ΚΒ)

 

ΤΙΤΛΟΣ:  Τον ληστήν αυθημερόν... Εξαποστειλάριο.

   ΗΧΟΣ:   Τρίτος.  

(240ΚΒ)

 

ΤΙΤΛΟΣ:  Δύο και πονηρά εποίησεν... Ιδιόμελο των Αίνων
                Μ. Πέμπτης.

   ΗΧΟΣ:   Τρίτος.  

(389ΚΒ)

 

ΤΙΤΛΟΣ:  Εξέδυσαν με τα ιμάτιά μου... Δοξαστικό των
                Αίνων.

   ΗΧΟΣ:   Πλάγιος του Δευτέρου.  

(875ΚΒ)

 

ΤΙΤΛΟΣ:  Επί ξύλου βλέπουσα... Ιδιόμελο του Εσπερινού
                Μ. Παρασκευής.

   ΗΧΟΣ:   Δεύτερος.  

(711ΚΒ)

 

ΤΙΤΛΟΣ:  Ήδη βάπτεται κάλαμος... Ιδιόμελο εις το Και
                 νυν... των Αποστίχων.

   ΗΧΟΣ:   Πλάγιος του Τετάρτου.  

(1173ΚΒ)

 

ΤΙΤΛΟΣ:  Σε τον αναβαλλόμενον... Δοξαστικό των Αποστίχων.

   ΗΧΟΣ:   Πλάγιος του Πρώτου.

(1733ΚΒ)

 

 

 

 

Επιστροφή Επικοινωνία Περιεχόμενα Ανακοινώσεις Links RealPlayer
 

Copyright © 2005 [Ieropsaltis.com by Dimitrios Houpas]. All rights reserved