Επιστροφή Επικοινωνία Περιεχόμενα Ανακοινώσεις Links RealPlayer

Μιχαήλ Καλαϊτζής

 

Εισαγωγή
Μετάβαση στο VocalMusic.gr
Αφιερώματα
Αρχείο Ενιαυτού
Αρχείο Ιεροψαλτών
Αρχείο Χορωδιών
Ψαλτοτράγουδα
Μικτοί Ήχοι - Makam
Βυζαντινά Μουσικά Κείμενα
Δισκογραφία

 

 Μετάβαση στο VocalMusic.gr

     

 

 

 
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΛΑΪΤΖΗΣ

Σύντομο Βιογραφικό

Γεννήθηκα στον Εξαπλάτανο Πέλλας στις 17 Απριλίου 1965. Γονείς μου ο Γιάννης και η Πετρούλα Καλαϊτζή, αγρότες στο επάγγελμα. Τα πρώτα μου ακούσματα ήταν από μια κασέτα που έστειλε η μητέρα μου, μετανάστης από το 1968 στη Γερμανία, με ύμνους από την Θ. Λειτουργία με το σκεπτικό... να την θυμόμαστε και να μην την ξεχάσουμε... εγώ και ο μικρός μου αδελφός όταν θα επιστρέψει από τα ξένα. Μαζί με τον πατέρα μου. Στο χωριό μας μεγάλωσε η γιαγιά μας με πολλά βάσανα.

Το 1971 έρχεται στο χωριό ένας νέος Ιερέας γεμάτος ζωντάνια, μερακλής και πραγματικός ποιμένας. Αυτός είναι ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ μου. Πατήρ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΝΕΟΧΩΡΙΤΗΣ. Δούλεψε σαν μια πραγματική μέλισσα και σαν τον καλό σπορέα της παραβολής στο χέρσο χωράφι που του έδωσε ο τότε Μητροπολίτης Εδέσσης Πέλλης & Αλμωπίας κ.κ. Καλλίνικος. Τα έργα του πάρα πολλά. Ένα από αυτά ήταν να πλαισιωθούν τα αναλόγια του Ναού από καλούς ψαλτές. Έμαθε στους μαθητές του Γυμνασίου σε μικρό χρονικό διάστημα Βυζαντινή Μουσική. Το αποτέλεσμα ήταν, να έρχεται μια φορά το μήνα ο Δεσπότης και να λειτουργεί θεωρώντας τον Ναό μας Μητροπολιτικό.  Εμένα με ξεχώρισε μαζί με άλλα 50 αγόρια του Δημοτικού Σχολείου για να μας μάθει να ψάλλουμε πρακτικά και αργότερα Θεωρία.

Το 1973 αρχίζω κανονικά την θεωρία και ένα χρόνο αργότερα κάνω τα μαθήματα από το σύντομο Αναστασηματάριο του Πέτρου Πελλοποννησίου. Από το1974 έως 1977 κάνω μαθήματα Θ. Λειτουργίας από τα βιβλία Δεβρελή και Ταλιαδώρου. Πρέπει να αναφέρω πως καλούσε πάντοτε στις πανηγύρεις μεγάλους ψάλτες, όπως ο Ματθ. Τσαμκιράνης ο οποίος είναι και δάσκαλος του, ο Ζ. Πασχαλίδης, ο Κυριαζής Δασκαλούδης, ο  Α. Ευθυμιάδης, κ.α. Επίσης μας έβαζε ν’ ακούμε με τις ώρες πολλούς ψάλτες για να απορροφήσουμε όσο μπορούσε ο καθ’ ένας ΥΦΟΣ.

Τον Μάιο του 1977 παίρνει μετάθεση στην ΕΔΕΣΣΑ και εμείς μένουμε χωρίς δάσκαλο. Η Χορωδία διαλύεται και μένει το χωριό με μένα και άλλα πέντε παιδιά να ψάλλουμε στη Θ. Λειτουργία. Ο πατέρας μου τότε μου αγόρασε ένα κασετόφωνο και 2-3 κασέτες του Βασιλικού για να ακούσω. Καμιά φορά αργούσα να παω στην εκκλησία για να ακούσω από το ραδιόφωνο τον Χρύσανθο Θεοδοσόπουλο, τον Αθανάσιο Καραμανη και τον Χαρίλαο Ταλιαδώρο.

Ένα χρόνο αργότερα έρχεται στο χωριό μου για ψαλτής ένας μαθητής του Καραμάνη ονόματι Ν. Δημοπουλος. Μ’ αυτόν ξεκίνησα μαθήματα Εσπερινού, Όρθρου και Λειτουργίας από τα βιβλία του Καραμανη. Το1979 στο πανηγύρι του χωριού έρχεται ο ίδιος ο Καραμάνης να ψάλλει και τον ισοκρατούμε εμείς οι μικροί τότε μαθητές του παπά Χαράλαμπου. Ενθουσιασμένος αυτός από την απόδοση μας, κάνει πρόταση στους γονείς μας να μας στείλουν στην Θεσσαλονίκη για να μας κάνει περισσότερα μαθήματα και να μας διδάξει το ΥΦΟΣ της Κωνσταντινουπόλεως. Τον ακούει μόνο ο πατέρας μου και τον Οκτώβριο του 1980, σε ηλικία τότε 14 ετών πηγαίνω στη Θεσσαλονίκη. Εκεί εγγράφομαι σε μια σχολή λογιστών και ψάλλω  τις καθημερινές στο Ναό των Αγίων Πάντων στην οδό Μοναστηριού. Τον καιρό εκείνο στη εκκλησία έψαλλε ο αείμνηστος Αστέριος Παπαστεργίου. Απλός και με γλυκιά φωνή. Τις Κυριακές πήγαινα στην Μητρόπολη με τον Καραμάνη. Πραγματικά εκεί ένιωσα για πρώτη φορά τι είναι αναλόγιο. Γνώρισα την αυστηρότητα και την πραγματική Αρχοντιά αυτού του ΑΡΧΟΝΤΑ. Από αυτόν έμαθα πως πρέπει να ΣΤΕΚΕΙ ο ψάλτης  στο αναλόγιο και πως να ΨΑΛΛΕΙ. Μερικές φορές επισκεπτόμουν και του άλλους Ναούς και άκουγα  τους Ταλιαδώρο, Θεοδοσόπουλο, Παπαλεξίου, Πασχαλίδη, Μάνο κ.α.

Τον Φεβρουάριο του 81 με καλεί ο δάσκαλος μου στην Έδεσσα για να αναπληρώσω την κενή θέση του Πρωτοψάλτου στον Ναό  του Αγίου Νεκταρίου όπου ήταν εφημέριος. Ήταν για μένα μεγάλη πρόκληση αλλά οι γνώσεις μου πάρα πολύ λίγες. Εκεί όμως έγινε ένα μεγάλο θαύμα για μένα. Σε διάστημα οκτώ εβδομάδων έβγαλα όλα σχεδόν τα μαθήματα Όρθρου & Λειτουργίας του Καραμάνη και σ’ αυτό συνέβαλαν πάρα πολύ τα νωπά ακόμη ακούσματα λόγω της συμμετοχής μου στην χορωδία του. Τα Σαββατοκύριακα στην Εδεσσα και τις καθημερινές στην Θεσ/νικη, στη Σχολή και στην εκκλησία  των Αγίων Πάντων. ΚΟΥΡΑΣΗ. Αλλά Δόξα τω Θεώ, όλα πήγαν καλά.

Τελείωσα τη σχολή και μετακόμισα στην Έδεσσα μόνιμα τον Σεπτέμβριο του 81. Εγγράφομαι στο Λύκειο και συνεχίζω πλέον με τον Δάσκαλο μου εντατικά μαθήματα και ψάλλοντας στον Ναό του Αγίου Νεκταρίου. Αυτή η μέλισσα που λέγεται π. Χαράλαμπος μου είχε έτοιμη και μια χορωδία 15μελη, αποτελούμενη από νεαρούς κυρίως ανθρώπους. Όλοι μαθητές του. Αριστερό ψάλτη δεν είχα και τα λέγαμε όλοι μαζί.

Τον Μάρτιο του 82 ιδρύει μαζί με άλλους τον σύλλογο Φίλων Βυζαντινής Μουσικής και δημιουργεί την μεγάλη χορωδία του συλλόγου, αποτελούμενη από 40 περίπου μέλη. Στην Έδεσσα τον καιρό εκείνο έψαλλαν οι Στεφ. Καρασαββαΐδης και Παντ. Πολυχρονιάδης σε Μητρόπολη και στον Αγ. Δημήτριο αντίστοιχα. Αυτοί, εκτός από τον δάσκαλο μου με βοήθησαν πάρα πολύ στις γνώσεις της θεωρίας. Αξίζει να αναφέρω πως ο δεύτερος είναι άριστος θεωρητικός.  Είναι μαθητής των Κων/νου Χατζηαναγνώστου και του  Άγγελου Μαργαρίτη. Θεωρώ χρέος μου να αναφέρω επίσης την αγάπη της τότε τοπικής εκκλησίας με Μητροπολίτη τον κ.κ. Καλλίνικο και τους Αρχ. Ιερόθεο Βλάχο και Ιωήλ Φραγκάκο – νυν Μητροπολιτες  Ναυπακτου και Εδεσσης. Με τις γνώσεις τους μου έμαθαν να ζω πραγματικά τους  ύμνους της εκκλησίας ψάλλοντας τους.

Μετά τον θάνατο του Μητροπολίτη Καλλίνικου το 1984, τον Οκτώβριο του ίδιου έτους φεύγει και ο δάσκαλος μου για την πατρίδα του την Καβάλα. Μεγάλος πλέον και  με εμπλουτισμένες κάπως τις γνώσεις μου συνεχίζω να ψάλλω στον ίδιο Ναό με δασκάλους μου του δύο προαναφερόμενους Πρωτοψάλτες. Από 1985 έως το 1987 υπηρετώ στο στρατό και ψάλλω για ένα μικρό διάστημα στο Πολύαστρο και μετά από μια απόσπαση επιστρέφω στο Ναό μου.

Μετά την απόλυση  μου από τον Στρατό, παντρεύομαι και αποκτώ οικογένεια. Η εργασία η οποία έκανα δεν μου αποφέρει χρήματα για να μπορέσω να ζήσω και αναγκάζομαι μετά από πρόταση Α.Π.τ.Α. Κων/πόλεως κ. Ευάγγελου Νανάκου να εγγραφώ στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσ/νικης, ώστε να κατοχυρώσω τις γνώσεις μου στην Βυζαντινή Μουσική και την Ευρωπαϊκή μ’ ένα πτυχίο γιατί τον καιρό εκείνο θα γίνονταν προσλήψεις στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης. Μετά από κατατακτήριες εξετάσεις  εγγράφομαι το 1989 στο 5το έτος. Δάσκαλος εκεί ο Α.Μ. της Μ.Τ.Ε. Δημήτριος Σουρλαντζής. Οι εντυπώσεις μου γι’ αυτόν τον ΔΑΣΚΑΛΟ δεν μπορούν με λόγια να περιγραφούν. Άριστος Θεωρητικός που δικαιολογεί τον τίτλο που του έδωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Από αυτόν διδαχτικά την λεπτομέρεια στην εκτέλεση των μαθημάτων,  το πραγματικό πατριαρχικό ύφος. Η ανάλυση που έκανε σ’ όλους τους χαρακτήρες ποσότητας και ποιότητας έδωσαν άλλη πνοή σ’ αυτά τα οποία έψαλλα. ΑΛΛΟ ΧΡΩΜΑ.

Τελικά παίρνω το 1991 το πτυχίο με βαθμό ΑΡΙΣΤΑ, αλλά οι ελπίδες μου φρούδες. Ο τότε Μητροπολίτης Εδέσσης Χρυσόστομος Κακουλίδης ίδρυσε την σχολή Βυζαντινή Μουσικής δίνοντας μου μια θέση σ’ αυτήν. Και πάλι ΤΙΠΟΤΕ. Έτσι αναγκάζομαι να μεταναστεύσω στη Γερμανία τον Φεβρουάριο του 1992. Μετά από δύο μήνες αναζήτησης εργασίας προσλαμβάνομαι σ’ ένα εργοστάσιο επεξεργασίας μετάλλων και παράλληλα ψάλλω σε δύο πόλεις, HAGEN & WUPPERTAL. Εκεί είχα δυο Προϊστάμενους, τον π. Πολύευκτο Γεωργακάκη και τον Dr. π. Χαράλαμπο Στεφανόπουλο, οι οποίοι με βοήθησαν πάρα πολύ σε όλους τους τομείς. Μάλιστα έκανα και δυο ηχογραφήσεις με  α) Πεντηκοστάριο και β) Θ. Λειτουργία με την συμμετοχή του π. Χαραλάμπου.

Για ενάμισι χρόνο όλα πήγαιναν καλά αλλά και πάλι προβλήματα με την δουλειά μου. ΑΝΕΡΓΟΣ. Σε μια εκδρομή με κάποιους φίλους μου στην Φρανκφούρτη, έψαλλα στον υπό ανέγερση Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου. Εκεί με άκουσαν κάποιοι μερακλήδες άνθρωποι και ο ιερέας  Dr. π. Φιλιππος Σαββόπουλος και μου πρότειναν να μείνω εκεί σαν Ψάλτης, με την προϋπόθεση πως θα έκανα και μια χορωδία Β.Μ. Μέσα σ’ ένα μήνα μετακομίζω στην Φρανκφούρτη. Προσλαμβάνομαι στο Αεροδρόμιο σαν υπάλληλος φορτο-εκφόρτωσης αποσκευών τον Σεπτέμβριο του ’94 – την οποία δουλειά κάνω ως και σήμερα – και συγκροτώ μια μικτή χορωδία με 40 περίπου μέλη. Εμφανιζόμαστε σε διάφορες εκδηλώσεις της πόλεως και διαφόρων ορθοδόξων ενοριών της Μητροπόλεως Γερμανίας. Συμμετέχουμε σε ρεπορτάζ για την Γερμανική Κρατική τηλεόραση στην έκθεση Βυζαντινών Εικόνων από το Μουσείο Μπενάκη Αθηνών στην πόλη OBERHAUSEN στα πλαίσια των εκδηλώσεων των Ορθοδόξων νέων της Γερμανίας  και σε πολλές άλλες. Παράλληλα συνεργαστήκαμε μ’ ένα μουσικό συγκρότημα σε εκδήλωση για τον Μ. Θεοδωράκη στην πόλη ASCHAFFENBURG. Κλείναμε πάντοτε κάθε χρονική περίοδο με μια συναυλία Ύμνων και Δημοτικής Παραδοσιακής Μουσικής.

Τον Φεβρουάριο του 2001 παραιτούμαι για προσωπικούς λόγους – ΠΙΚΡΙΑΣ – από τον Ναό και αφήνω τη χορωδία και τους μαθητές μου. Αμέσως μετά προσλαμβάνομαι στον Ναό του Προφήτου Ηλία της ίδιας πόλεως σαν Βοηθός του Πρωτοψάλτη κ. Γεωργίου Παπακωνσταντίνου, μαθητή του Καραμάνη και με προϊστάμενο τον Αρχ. π. Βαρθολομαίο Κεσίδη, νυν Επισκόπου Αριανζού.

Τα τρία πρώτα χρόνια μένουν κενά εκτός από κάποιες προσωπικές μου εμφανίσεις με την ορχήστρα που προανέφερα μόνο σε εκδηλώσεις. Ενδιάμεσα προσκαλούμαι από τον Μητροπολιτικό Ναό Εδέσσης για να ψάλλω την περίοδο του Πάσχα του 2003. Έγιναν κάποιες προσπάθειες για να επιστρέψω στην ΠΑΤΡΙΔΑ αλλά ήταν άκαρπες. Τον Ιούνιο του 2003 αναλαμβάνω σαν Πρωτοψάλτης  στον Ναό που ήμουν λόγω επαναπατρισμού του κ. Παπακωνσταντίνου. Τον Μάιο του 2005 μετά από το ενδιαφέρον που έδειξαν μερικοί νέοι από την πόλη και τα περίχωρα της, δημιούργησα μια μικρή χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής με την  οποία δουλεύουμε ακόμη. Στα σκαριά βρίσκεται και η επανασυγκρότηση της παλιάς μου χορωδίας και της σχολής. Σήμερα έχω μια οικογένεια με τέσσερα παιδιά από τα οποία, τα τρία γεννήθηκαν  στην Γερμανία.    

Μετά τιμής,
ΜΙΧΑΛΗΣ  ΚΑΛΑΪΤΖΗΣ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ WIESBADEN - 27.7.2008
ΗΧΟΣ ΠΛ. Α΄
Ψάλλει ο Πρωτοψάλτης
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΗΣ
 

ΤΙΤΛΟΣ:  Άγιος ο Θεός... Τρισάγιον και Δύναμις.

   ΗΧΟΣ:   Δεύτερος.

(1024ΚΒ)

 

ΤΙΤΛΟΣ:  Οι τα Χερουβίμ μυστικώς... Χερουβικός ύμνος.

   ΗΧΟΣ:   Πλάγιος του Πρώτου.

(2084ΚΒ)

 

ΤΙΤΛΟΣ:  Άξιόν εστιν... Μεγαλυνάριο Θεοτοκίο.
   ΗΧΟΣ: 
 
Πλάγιος του Πρώτου.

(725ΚΒ)

 

ΤΙΤΛΟΣ:  Θεοτόκε Παρθένε... «Της Αρτοκλασίας».

   ΗΧΟΣ:   Πρώτος.

 

(539ΚΒ)

 

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ WIESBADEN - 3.8.2008
ΗΧΟΣ ΠΛ.
B΄
Ψάλλει ο Πρωτοψάλτης
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΗΣ
 

ΤΙΤΛΟΣ:  Αγγελικαί Δυνάμεις... Απολυτίκιο.

   ΗΧΟΣ:   Πλάγιος του Δευτέρου.

(516ΚΒ)

 

ΤΙΤΛΟΣ:  Οι τα Χερουβίμ μυστικώς... Χερουβικός ύμνος.

   ΗΧΟΣ:   Πλάγιος του Δευτέρου.

(1935ΚΒ)

 

ΤΙΤΛΟΣ:  Πατέρα Υιόν... Λειτουργικά.

   ΗΧΟΣ:   Πλάγιος του Δευτέρου.

(875ΚΒ)

 

ΤΙΤΛΟΣ:  Άξιόν εστιν... Μεγαλυνάριο Θεοτοκίο.
   ΗΧΟΣ: 
 
Πλάγιος του Δευτέρου.

(942ΚΒ)

 

Βυζαντινοί Ύμνοι - Ζωντανή Ηχογράφηση
ψάλλει ο πρωτοψάλτης κ. Μιχαήλ Καλαϊτζής
 

ΤΙΤΛΟΣ:  Αλληλούια... Ιδού ο Νυμφίος...

   ΗΧΟΣ:   Πλάγιος του Τετάρτου.

(1644ΚΒ)

 

ΤΙΤΛΟΣ:  Θεαρχίω νεύματι... Δοξαστικό της Παναγίας.

   ΗΧΟΣ:   Οκτάηχο.

(2779ΚΒ)

 

ΤΙΤΛΟΣ:  Δόξα σοι τω δείξαντι... Δοξολογία αργή.

   ΗΧΟΣ:   Τρίτος.

(1607ΚΒ)

 

ΤΙΤΛΟΣ:  Άγιος ο Θεός... Δύναμις.

   ΣΥΝΘΕΣΙΣ:   Θρασυβούλου Στανίτσα.
   ΗΧΟΣ: 
 
Φθορικός.

(927ΚΒ)

 

ΤΙΤΛΟΣ:  Επί των ποταμών... Με κράτημα.

   ΗΧΟΣ:   Τρίτος.

(1539ΚΒ)

 

ΤΙΤΛΟΣ:  Κύριε εκέκραξα... Κεκραγάριο.

   ΗΧΟΣ:   Πρώτος.

(501ΚΒ)

 

ΤΙΤΛΟΣ:  Πάσα πνοή... Πασαπνοάριο.

   ΗΧΟΣ:   Βαρύς.

(307ΚΒ)

 

ΤΙΤΛΟΣ:  Οι τα Χερουβίμ... Χερουβικός Ύμνος.

   ΗΧΟΣ:   Βαρύς.

(1860ΚΒ)

 

ΤΙΤΛΟΣ:  Οι τα Χερουβίμ... Χερουβικός Ύμνος.

   ΗΧΟΣ:   Πλάγιος του Τέταρτος.

(1838ΚΒ)

 
 

 

Επιστροφή Επικοινωνία Περιεχόμενα Ανακοινώσεις Links RealPlayer
 

Copyright © 2005 [Ieropsaltis.com by Dimitrios Houpas]. All rights reserved