Επιστροφή Επικοινωνία Περιεχόμενα Ανακοινώσεις Links RealPlayer

Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία

Χοράρχης: Λυκούργος Αγγελόπουλος

Εισαγωγή
Μετάβαση στο VocalMusic.gr
Αφιερώματα
Αρχείο Ενιαυτού
Αρχείο Ιεροψαλτών
Αρχείο Χορωδιών
Ψαλτοτράγουδα
Μικτοί Ήχοι - Makam
Βυζαντινά Μουσικά Κείμενα
Δισκογραφία

 

 Μετάβαση στο VocalMusic.gr

     

 

 

 

Βυζαντινοί Ύμνοι

ψάλλει η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία
υπό την διεύθυνση του Λυκούργου Αγγελόπουλου
 

ΤΙΤΛΟΣ:  Κανών των Εγκαινίων της Κωνσταντινουπόλεως

    ΗΧΟΣ:   Τέταρτος.

(957ΚΒ)


ΤΙΤΛΟΣ:  Δόξα και Νυν... Αυγούστου Μοναρχήσαντος (εξήγηση Σ.Καρά)

Μια ιστορική ζωντανή ηχογράφηση του δοξαστικού του Εσπερινού των Χριστουγέννων (μέλος αρχαίον-σύντομη εξήγηση Σ.Καρά) η οποία έγινε τα Χριστούγεννα του 2000 στο σπήλαιο της Βηθλεέμ. Η ΕΛΒΥΧ είχε προσκληθεί και έψαλλε στο  συλλείτουργο Πατριαρχών και Αρχιεπισκόπων της Ορθόδοξης Ανατολής στον εορτασμό των 2000 χρόνων από την γέννηση του Κυρίου.    

    ΗΧΟΣ:   Δεύτερος.

(1084ΚΒ)


ΤΙΤΛΟΣ: 
Προσκυνούμεν τον Σταυρόν Σου
                 (Benevento, Bibliotheca Capitolare Ms40)
Ζωντανή ηχογράφηση του ύμνου, σε παλαιορωμαϊκό μέλος, που πραγματοποιήθηκε στις 2 Αυγούστου στο XXeme FESTIVAL INTERNATIONAL DE MUSIQUUE SACREE DE L' ABBAYE DE SYLVANES από το ρεπερτόριο της συνεργασίας της ΕΛΒΥΧ με το Ensemble "ORGANUM".

(1487ΚΒ)


ΤΙΤΛΟΣ:  Τότε λαλήσει...

    ΣΥΝΘΕΣΙΣ: Ι. Κουκουζέλους.  

    ΗΧΟΣ:   Πάγιος του Τετάρτου.

(1987ΚΒ)


ΤΙΤΛΟΣ:  Εγώ σήμερον γεγένηκά σε...

Ζωντανή ηχογράφηση από συναυλία της ΕΛΒΥΧ η οποία πραγματοποιήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο του Μυστρά στις 6 Ιουλίου 2003 σύνθεση Μανουήλ Δούκα του Χρυσάφη, συντεθείσα « δι' ορισμού του τελευταίου Αυτοκράτορος Κων/νου Β' του Παλαιολόγου». Εδώ ψάλλεται το πρώτο μέρος του μαθήματος μαζί με το κράτημα σε ήχο πλ.Δ' από την εξήγηση του Χουρμουζίου Χαρτοφύλακος.

    ΣΥΝΘΕΣΙΣ:   Μανουήλ Χρυσάφου.

    ΗΧΟΣ:   Πλάγιος του Τετάρτου.

(2450ΚΒ)


ΤΙΤΛΟΣ:  Τρισάγιο
                 (Chant vieux-romain, Biblioteca Vaticana Ms40)

(2719ΚΒ)


ΤΙΤΛΟΣ:  Πρόσδεξε Δέσποινα... Εκ του Πολυελαίου ''Λόγον Αγαθόν'' 
                       ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ  

Ζωντανή ηχογράφηση που έγινε στην Αγ.Ειρήνη Κων/πόλεως στις 13 Μαΐου 2004, σε κοινή συναυλία της ΕΛΒΥΧ και του Ensemble "Muezzins of Instanbul". (και μπροστά σε 1500 περίπου Τούρκους, κατα βάσιν, ακροατές.)  

   ΣΥΝΘΕΣΙΣ:   Χουρμουζίου Χαρτοφύλακος.

   ΗΧΟΣ:   Τέταρτος.

(1532ΚΒ)


ΤΙΤΛΟΣ:  Πρόσδεξε Δέσποινα... Εκ του Πολυελαίου ''Λόγον Αγαθόν'' 
                       ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ  

   ΣΥΝΘΕΣΙΣ:   Χουρμουζίου Χαρτοφύλακος.

   ΗΧΟΣ:   Τέταρτος.

(1681ΚΒ)
 


ΤΙΤΛΟΣ:  Χερουβικόν

                      ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ  

Ζωντανή ηχογράφηση από τον ιστορικό και παλαιοχριστιανικό ναό του Αγίου Απολυναρίου (in Classe) στην Ραβένα της Ιταλίας (9 Ιουνίου 2002) όπου λειτούργησε ο Οικ.Πατριάρχης κ.κ.Βαρθολομαίος και είχε κληθεί η ΕΛΒΥΧ για να ψάλει στην τελεσθείσα Πατριαρχική Θεία Λειτουργία.   

   ΣΥΝΘΕΣΙΣ:   Θεοφάνους Καρύκη.
   ΗΧΟΣ: 
  Πρώτος
.

(1935ΚΒ)


ΤΙΤΛΟΣ:  Χερουβικόν

                      ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ  

   ΣΥΝΘΕΣΙΣ:   Θεοφάνους Καρύκη.
   ΗΧΟΣ: 
  Πρώτος
.

(1778ΚΒ)


ΤΙΤΛΟΣ:  Ότε τω σταυρώ...
Παλαιού στιχηραρίου.

                      ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ
Ζωντανή ηχογράφηση που πραγματοποιήθηκε στον Ι.Ν. Πρ. Ηλιού Παγκρατίου στα πλαίσια του Β' Διεθνούς Συνεδρίου "Θεωρία και Πράξη της Ψαλτικής Τέχνης"που διοργάνωσε το Ίδρυμα Μουσικολογίας της Ι.Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος στις 16 Οκτωβρίου 2003.    

    ΗΧΟΣ:  Δεύτερος.

(2503ΚΒ)


ΤΙΤΛΟΣ:  Ότε τω σταυρώ...
Παλαιού στιχηραρίου.

                      ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ
    ΗΧΟΣ: 
 
Δεύτερος.

(1696ΚΒ)


ΤΙΤΛΟΣ:  Απορεί πάσα γλώσσα...  Θ΄ ωδή του Κανόνα των Θεοφανείων.        ΗΧΟΣ:  
Δεύτερος.

(2092ΚΒ)


 

Ενημερωτικό Σημείωμα

Η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία ιδρύθηκε το 1977 από τον Λυκούργο Αγγελόπουλο και τους συνεργάτες του, με σκοπό τη μελέτη και παρουσίαση της βυζαντινής μουσικής όπως έφτασε ως τις μέρες μας με τη γραπτή και την προφορική παράδοση. Στα 30 χρόνια λειτουργίας της έχει πραγματοποιήσει πάνω από 1000 συναυλίες, λειτουργικές και άλλες εκδηλώσεις στην Ελλάδα και σε 31 χώρες της Ευρώπης, της Ασίας, της Αμερικής και της Αφρικής -ανάμεσά τους και οι αγρυπνίες στην Ι.Μ. Σινά (1983), στην Κολωνία (1985), στην Ι.Μ. Μεγάλου Σπηλαίου (1987), στην Ι.Μ. Βατοπαιδίου (1992), στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης (1993), στην ιστορική Ι.Μ. Αρκαδίου (2000) και στην Κρακοβία (2000), που μεταδόθηκαν ραδιοφωνικά. Η χορωδία βοήθησε στον τερματισμό της μουσικής εκτροπής  του Ι. Σακελλαρίδη στον Ι. Ν. της Αγίας Ειρήνης (πρώτης Μητρόπολης των Αθηνών) με την υποστήριξη των βυζαντινών της χορών. 
Κορυφαίο γεγονός το 2000 ήταν η συμμετοχή της χορωδίας στην Πανορθόδοξη Θ. Λειτουργία των Χριστουγέννων στη Βηθλεέμ για τον εορτασμό των 2000 χρόνων από τη Γέννηση του Σωτήρος, ενώ τον Ιούνιο του 2002 συμμετείχε σε ένα άλλο κορυφαίο ιστορικό γεγονός: έψαλε στη Θ. Λειτουργία που ετέλεσε για πρώτη φορά μετά από πολλούς αιώνες η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στην αρχαία βασιλική του Αγίου Απολλιναρίου in Classe (6ος αι.) στη Ραβέννα.
 
Η χορωδία έχει ηχογραφήσει στους μεγαλύτερους ροδιοτηλεοπτικούς σταθμούς της Ευρώπης, έχει λάβει μέρος στην πρώτη εκτέλεση του έργου σύγχρονης μουσικής του Μιχάλη Αδάμη "Ροδανόν". έχει παρουσιάσει αποσπάσματα αρχαίας ελληνικής μουσικής και παλαιορωμαϊκού μέλους, επανειλλημένως δε την παλαιά ακολουθία των "Τριών Παίδων εν καμίνω", σε μεταγραφή και ανασύσταση Μιχάλη Αδάμη.
 
Από το 1990 άρχισε την ηχογράφηση και έκδοση των έργων του μεγάλου βυζαντινού μαΐστορα Ιωάννη Κουκουζέλη, πρόγραμμα το οποίο ενισχύθηκε ουσιαστικά επί τριετίαν από το ίδρυμα "Αλέξανδρος Ωνάσης" με τη χορήγηση δύο υποτροφιών στα μέλη της χορωδίας Κων. Αγγελίδη και Γεώρ. Κωνσταντίνου.
Συμμετείχε στα Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου το 1987, ενώ από το 1989 ως το 1991 έδινε κάθε χρόνο μία συναυλία στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου. Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών εμφανίστηκε πρώτη φορά το 1991, ενώ από το 1995 έχει εμφανιστεί αρκετές φορές. Το Μάρτιο του 1997 έδωσε τρεις συναυλίες στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Ν. Υόρκης στα πλαίσια της έκθεσης "The Glory of Byzantium" και τον Ιανουάριο του 1998 συμμετείχε στις εκδηλώσεις "Greece of Britain" με συναυλία στο Queen Elisabeth hall του Λονδίνου. Το Μάιο του 2001 έψαλε με πρωτοβουλία του καθηγητή Αλέξανδρου Λίγκα για πρώτη φορά στην εποχή μας την παλαιά ακολουθία του Ασματικού Εσπερινού στην Οξφόρδη (αποκατάσταση της ακολουθίας και μεταγραφή Αλ. Λίγκα - Ιω. Αρβανίτη), ενώ τον Αύγουστο του ιδίου έτους έδωσε για Πέμπτη συνεχή την επίσημη συναυλία του Διεθνούς Συνεδρίου Σπουδών στο Παρίσι μαζί με το Ensemble Organum.
  •  
  • Ensemble Organum En Salamanca

    Eννέα δίσκοι ακτίνας (CD) έχουν ήδη εκδοθεί στη Γαλλία και στην Ελλάδα με το όνομα της χορωδίας από το 1993 και έπειτα, πάνω από τριάντα κασσέτες καθώς και τα βιβλία Ιωάννη Κουκουζέλη Εκλογή Έργων, Γεωρ. Κωνσταντίνου Θεωρία και Πράξη της Εκκλησιαστικής Μουσικής, Πέτρου Μανουήλ Εφεσίου Ανθολογία, και Λυκούργου Αγγελόπουλου Η σημασία της έρευνας και της διδασκαλίας του Σίμωνος Καρά ως προς την επισήμανση και καταγραφή της ενέργειας των σημείων χειρονομίας.

    Λυκούργος Αγγελόπουλος
    Ο Χοράρχης

    Γεννήθηκε στον Πύργο Ηλείας το 1941. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και βυζαντινή μουσική κοντά στο Σίμωνα Καρά. Είναι πρωτοψάλτης της Αγίας Ειρήνης, ιδρυτής και διευθυντής της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας και διδάσκει βυζαντινή μουσική στο Ωδείο Αθηνών και στα Ωδεία Φ. Νάκας και Ν. Σκαλκώτας. Διευθύνει τις Σχολές Βυζαντινής Μουσικής των Ι. Μητροπόλεων Ηλείας, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Φθιώτιδος και είναι συνεργάτης της Ελληνικής Ραδιοφωνίας στον τομέα της βυζαντινής μουσικής.

     

    Έχει ασχοληθεί και με τη σύγχρονη μουσική ενώ είναι μέλος της ερευνητικής ομάδας του Μ. Peres, που ερευνά τα παλαιά δυτικά μέλη και τη σχέση τους με το βυζαντινό. Είναι μέλος επίσης της καλλιτεχνικής επιτροπής του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων για τα μουσικά σχολεία. Το 1994, η Α. Θ. Π. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κκ. Βαρθολομαίος του απένειμε το οφφίκιο του Aρχοντος Πρωτοψάλτου της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως.

    Βυζαντινοί Ύμνοι
    ψάλλει η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία
    υπό την διεύθυνση του Λυκούργου Αγγελόπουλου
     

    ΤΙΤΛΟΣ:  Ω του παραδόξου θαύματος... Στιχηρό Εσπερινού Κοιμήσεως
                     της Θεοτόκου.

       ΗΧΟΣ:   Πρώτος.

    (673ΚΒ)

    ΤΙΤΛΟΣ:  Θεαρχίω νεύματι... Δοξαστικό Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

       ΗΧΟΣ:   Οκτάηχο.

    (2473ΚΒ)

    ΤΙΤΛΟΣ:  Των λυπηρών επαγωγαί... Εκ του Μεγ. Παρακλητικού Κανόνος.

       ΗΧΟΣ:   Πλάγιος του Τετάρτου.

    (2099ΚΒ)

    ΤΙΤΛΟΣ:  Ποτήριον σωτηρίου... Κοινωνικό.

       ΗΧΟΣ:   Τέταρτος Άγια.

    (2092ΚΒ)

    ΤΙΤΛΟΣ:  Απεστάλη εξ ουρανού... Αργό Δοξαστικό Ευαγγελισμού.

       ΗΧΟΣ:   Πλάγιος του Δευτέρου.

    (4018ΚΒ)

    ΤΙΤΛΟΣ:  Δεύτε λαοί άσωμεν... Τροπάρια Κανόνος.

       ΗΧΟΣ:   Πλάγιος του Δευτέρου.

    (2570ΚΒ)

    ΤΙΤΛΟΣ:  Κατευθυνθήτω η προσευχή μου... Κεκραγάριο.

       ΣΥΝΘΕΣΙΣ:   Ιακώβου Πρωτοψάλτου.
       ΗΧΟΣ: 
      Δεύτερος
    .

    (2697ΚΒ)

    ΤΙΤΛΟΣ:  Λύτρωσιν απέστειλε... Κοινωνικό.

       ΣΥΝΘΕΣΙΣ:   Δανιήλ Πρωτοψάλτου.
       ΗΧΟΣ: 
      Πρώτος
    .

    (2473ΚΒ)

    ΤΙΤΛΟΣ:  Τεριρέμ... Κράτημα.

       ΣΥΝΘΕΣΙΣ:   Ιωάννου Πρωτοψάλτου.
       ΗΧΟΣ: 
      Πρώτος
    .

    (1047ΚΒ)

    ΤΙΤΛΟΣ:  Στίχος εκ του Λατρινού πολυελαίου "Ευλογήσατε τον Κύριον" εις     την εορτή των Χριστουγέννων.

       ΣΥΝΘΕΣΙΣ:   Αγίου Ιωάννου Κουκουζέλη.
       ΗΧΟΣ: 
      Πλάγιος του Πρώτου
    .

    (1689ΚΒ)

    ΤΙΤΛΟΣ:  Προσόμοιο Αγίου Αναστασίου του εκ Ναυπλίου.
       ΗΧΟΣ: 
      Πλάγιος του Πρώτου
    .

    (389ΚΒ)

     

     

     

    Επιστροφή Επικοινωνία Περιεχόμενα Ανακοινώσεις Links RealPlayer
     

    Copyright © 2005 [Ieropsaltis.com by Dimitrios Houpas]. All rights reserved