Επιστροφή Επικοινωνία Περιεχόμενα Ανακοινώσεις Links RealPlayer

Γρηγόριος Ζάρκος

 

Εισαγωγή
Μετάβαση στο VocalMusic.gr
Αφιερώματα
Αρχείο Ενιαυτού
Αρχείο Ιεροψαλτών
Αρχείο Χορωδιών
Ψαλτοτράγουδα
Μικτοί Ήχοι - Makam
Βυζαντινά Μουσικά Κείμενα
Δισκογραφία

 

 Μετάβαση στο VocalMusic.gr

     

 

 

Σύντομο Βιογραφικό

Ο Γρηγόριος Ζάρκος γεννήθηκε το 1984 στο Ελληνοχώρι Κορινθίας. Έχει τελειώσει τις εγκύκλιες σπουδές του και βρίσκεται στο στάδιο προετοιμασίας προκειμένου να εισαχθεί στην ανώτατη εκπαίδευση. Σε ηλικία 13 ετών άρχισε να μαθαίνει τη βυζαντινή μουσική στο παράρτημα του Απολλωνίου Ωδείου Αθηνών στην Κόρινθο, με δάσκαλο τον Γκιούλη Αναστάσιο, πρωτοψάλτη του Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κιάτου. Έπειτα, έλαβε το δίπλωμα βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής (μουσικοδιδασκάλου) από το Εθνικό Ωδείο Αθηνών με τον βαθμό Άριστα και με δάσκαλο τον Ξύδη Δημήτριο, δομέστικο του αειμνήστου Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Μ.τ.Χ.Ε. Θρασυβούλου Στανίτσα, στην Αθήνα και ο οποίος τον μύησε στο Πατριαρχικό Ύφος.

Είναι γνώστης της Ευρωπαϊκής μουσικής και της Αρμονίας. Σταθμός στην ιεροψαλτική του σταδιοδρομία υπήρξε ο παγκοσμίου φήμης, διακεκριμένος και καλλιφωνότατος Πρωτοψάλτης Θεόδωρος Βασιλικός, ο οποίος διακρίνοντας την καλλιφωνία και τις δυνατότητες του, τον προώθησε, τον ενίσχυσε και του αύξησε σε μεγάλο βαθμό τις γνώσεις και την εκτελεστική ικανότητα. Μαζί με τον Βασιλικό έχει ψάλλει στην Κύπρο, Θεσσαλονίκη, Αθήνα κ.α. καθώς επίσης έχει πάρει μέρος και σε εκδηλώσεις αυτού ως χορωδός.

Τον Απρίλιο του 2006 πραγματοποιεί Μεγάλη Συμφωνία Βυζαντινής Μουσικής στον Ι.Ν. Αγίου Κωνσταντίνου Ομονοίας στην Αθήνα με τον Θεόδωρο Βασιλικό, όπου συμψάλλει με αυτόν ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδος. Έχει ψάλλει σε πολλούς πανηγυρίζοντες ναούς ως πρωτοψάλτης, αλλά και ως αριστερός απέναντι σε μεγάλα ονόματα του ιεροψαλτικού στερεώματος. Δείχνει βαθιά επηρεασμένος από την απαράμιλλη και ανεπανάληπτη τεχνική δεινότητα του αλησμόνητου Άρχοντα Πρωτοψάλτου της Μ.τ.Χ.Ε. Θρασυβούλου Στανίτσα. Έχει συμμετάσχει ως χορωδός σε μία από τις καλύτερες χορωδίες της Ελλάδος, το Εργαστήρι Ψαλτικής με χοράρχη τον Αθανάσιο Παϊβανά, μαθητού του Θρασυβούλου Στανίτσα, με την οποία απέσπασε το πρώτο βραβείο στον 8ο διαγωνισμό θρησκευτικής μουσικής στη κατηγορία των βυζαντινών χορωδιών στην Πρέβεζα οι οποίοι διοργανώθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας (Ιούλιος 2002).

Τέλος, έλαβε το Α΄ βραβείο στους περιφερειακούς μαθητικούς μουσικούς αγώνες, στον ατομικό ψαλμό, που έγιναν στην Αθήνα, παίρνοντας παράλληλα και έπαινο γι αυτά τα βραβεία σε ειδική εκδήλωση που έκανε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κορινθίας.


 
BYZANTINOI YMNOI
ψάλλει ο Γρηγόριος Ζάρκος

 

ΤΙΤΛΟΣ:  Αγαπήσω σε... Λειτουργικά.
   ΗΧΟΣ:   Δεύτερος.

(599ΚΒ)

ΤΙΤΛΟΣ:  Άγιος ο Θεός... Δύναμις.
   ΗΧΟΣ:   Δεύτερος.

   ΣΥΝΘΕΣΙΣ:  Παπαχρήστου.

(815ΚΒ)

ΤΙΤΛΟΣ:  Εν τη βροντώσι...
   ΗΧΟΣ:   Πλάγιος του Πρώτου.

(2316ΚΒ)

ΤΙΤΛΟΣ:  Γεύσασθε...
   ΗΧΟΣ:   Πρώτος.

(1084ΚΒ)

ΤΙΤΛΟΣ:  Ο Άγγελος εβόα...
   ΗΧΟΣ:   Πρώτος.

(808ΚΒ)

ΤΙΤΛΟΣ:  Οι τα Χερουβίμ... Χερουβικός ύμνος.
   ΗΧΟΣ:   Πλάγιος του Δευτέρου.

(2420ΚΒ)

ΤΙΤΛΟΣ:  Ως επ' εσχάτων... Λειτουργικά.
   ΗΧΟΣ:   Πλάγιος του Πρώτου.

(1091ΚΒ)

ΤΙΤΛΟΣ:  Σε των αναβαλλόμενων...
   ΗΧΟΣ:   Πλάγιος του Πρώτου.

(1502ΚΒ)

ΤΙΤΛΟΣ:  Το προσταχθέν...
   ΗΧΟΣ:   Πλάγιος του Τετάρτου.

(1256ΚΒ)
 

 

Επιστροφή Επικοινωνία Περιεχόμενα Ανακοινώσεις Links RealPlayer
 

Copyright 2005 [Ieropsaltis.com by Dimitrios Houpas]. All rights reserved