Επιστροφή Επικοινωνία Περιεχόμενα Ανακοινώσεις Links RealPlayer

Φίλιππος Οικονόμου

 

Εισαγωγή
Μετάβαση στο VocalMusic.gr
Αφιερώματα
Αρχείο Ενιαυτού
Αρχείο Ιεροψαλτών
Αρχείο Χορωδιών
Ψαλτοτράγουδα
Μικτοί Ήχοι - Makam
Βυζαντινά Μουσικά Κείμενα
Δισκογραφία

 

 Μετάβαση στο VocalMusic.gr

     

 

 

ΜΙΑ ΣΠΑΝΙΑ ΜΟΡΦΗ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΜΑΣ
ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

Γράφει: Λυγία Κωνσταντινίδου, Μουσικολόγος- ερευνήτρια

Κλίνω μάλλον....να υποστηρίξω την συνήθειαν του ψάλλειν εν τη Εκκλησία, ίνα δια της τέρψεως του ωτός το λίαν ασθενές ακόμη πνεύμα εξιψώθεί εις διάθεσιν ευσεβείας.

(Ιερός Αυγουστίνος CONFESSIONES X.33), Από το  βιβλίο Βυζαντινή Μουσική και Ψαλμωδία- Ιστορικομουσικολογική Μελέτη- ΤΟΜΟΣ  Α΄-Φίλιππου Οικονόμου σελ.158.                                                 

Σήμερα, αγαπητοί αναγνώστες, θα κάνουμε μια παρέμβαση στην καθιερωμένη μας σειρά:Η Δημοτική μας Μούσα, για να σας παρουσιάσουμε το Φίλιππο Οικονόμου, Μουσικολόγο, Eρευνητή, Συγγραφέα, Συνθέτη, Ιεροψάλτη, και Φυσικό Επιστήμονα, που με το πλούσιο πρωτοποριακό συγγραφικό του έργο και την έντονη πολιτιστική δραστηριότητά του προσφέρει πάρα πολλά στα πολιτιστικά δρώμενα ολάκερου του Ελληνικού κόσμου: Τόσο στη Βυζαντινή Μουσική, όσο και στο παραδοσιακό τραγούδι και στη Φυσική Επιστήμη.

Είναι και μια ευκαιρία, αγαπητοί αναγνώστες, να κάνουμε ένα μικρό σταθμό στα μουσικά μας ταξίδια που αρχίσαμε το καλοκαίρι του 2004 με αφετηρία την Κύπρο μας.

Άλλωστε θεωρούμε υποχρέωσή μας να αναφερόμαστε  και σε κάποιες προσωπικότητες, που με το έργο και την προσφορά τους γενικά, συμβάλλουν στην διάσωση και διάδοση της μοναδικής στο είδος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Ο Φίλιππος Οικονόμου γεννήθηκε στην Ελίκη Αιγιαλείας το 1936 και σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παράλληλα μελέτησε Βυζαντινή Εκκλησιαστική Μουσική κοντά στον περίφημο μουσικοδιδάσκαλο Θεόδωρο Χατζηθεοδώρου τον Φωκαέα, Καθηγητή του Ελληνικού Ωδείου Αθηνων.

Υπηρέτησε στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ως Καθηγητής, Διευθυντής Λυκείου και Προϊστάμενος Γραφείου Εκπαίδευσης. ΄Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα και μελέτες με θέματα Φυσικής Επιστήμης καθώς και Βυζαντινής και Δημοτικής Μουσικής σε περιοδικά και εφημερίδες του Αιγίου και της Αθήνας και είναι συνεργάτης του τοπικού Ραδιοφωνικού Σταθμού Διακονία και Μαρτυρία της Ι. Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, με τακτικές εβδομαδιαίες εκπομπές.

Στο τομέα της Φυσικής Επιστήμης έχει εκδώσει τα βιβλία: Η Φυσική για τους υποψηφίους Α΄Τύπου (1966), Ασκήσεις Φυσικής (1974) και Οι θεωρίες της Σχετικότητας του Αϊνστάιν, 1991).

Στον τομέα της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής έχει εκδώσει σε τρεις τόμους την ιστορικομουσικολογική μελέτη: BYZANTINH EKKΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΨΑΛΜΩΔΙΑ  (1992, 1994, 1997): Έργο με παγκόσμια εμβέλεια, που χαιρετίστηκε από την Α.Θ. Παναγιότητα, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο (1992), το Μακαριστό. Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κύρο Σεραφείμ (1974), την Ιερά Σύνοδο της Ελλάδος, τον μ. Σπύρο Περιστέρη, Πρωτοψάλτη, Μουσικολόγο και Ερευνητή  και άλλες μεγάλες μορφές  από τον χώρο της Εκκλησίας και της Ψαλτικής Τέχνης.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:  Γ. Χατζηθεοδώρου, Κ. Πανάς, Α. Καραμάνης, Μ.Χ.Μάρκος  Β.Νόνης, Γ. Σύρκας, Β. Εμμανουηλίδης, Χ. Ταλιαδώρος, Δ. Μαυραγάνης και  Κ. Ηλιάδης.

Το μνημειώδες και κορυφαίο αυτό έργο αποτελεί πρότυπο και ξεχωριστό ορόσημο στην Εθνική μας μουσική  γιατί συμβάλλει στη διάδοση και διάσωσή της αλλά και γιατί προσφέρει στον κάθε ψάλτη  και μελετητή του είδους γενικά, ορθή γνώσιν της ιστορικής εξέλιξης της Βυζαντινής Μουσικής καθώς και την επίλυση των ποικίλων θεωρητικών και πρακτικών προβλημάτων που υπάρχουν. Επίσης φιλοξενεί τους πιο αξιόλογους  Πρωτοψάλτες, Μουσικολόγους και  άλλες Μεγάλες  Μορφές της Βυζ. Μουσικής όλων των εποχών.

Μια προσφορά που πηγάζει από τη βαθιά γνώση και πίστη του συγγραφέα προς το αντικείμενο του και που έχει τη σφραγίδα της εγκυρότητας, η οποία πηγάζει από την ανώτερη πνευματική και φιλολογική μόρφωση και δυναμικότητα αλλά και τη μακρά πείρα του. Aναμφίβολα σημαντικό ρόλο έπαιξε και το γεγονός ότι είναι γόνος ψαλτικής οικογένειας ( o πατέρας του Ιερέας και μύστης της Βυζ. Μουσικής και οι τρεις αδελφοί του, πρωτοψάλτες). Η όλη σειρά συμπληρώνεται με την ενημερωτική μελέτη ΤΟ ΝΕΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ καθώς και την ΕΠΕΤΗΡΙΔΑ του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ (έτος Ιδρύσεως, 1979). Εκδόθηκε με τη συμπλήρωση των 25 χρόνων λειτουργίας του Συλλόγου από της ιδρύσεώς του μέχρι σήμερα (Ιωβηλαίου ήμισυ), Αίγιο, 2004. Ιδρυτής και  Πρόεδρος: Φίλιππος Οικονόμου.

 Στη συγκεκριμένη  Επετηρίδα εκτός από τις δραστηριότητες του Συλλόγου δίδεται η ευκαιρία  σε ειδικούς να παραθέσουν τις δικές τους  απόψεις  γύρω από τα καυτά θέματα  της ψαλτικής τέχνης όπως το ύφος της Βυζαντινής Μουσικής, τη Μεταρρύθμιση του 1814,  τη σχέση της με το πνευματικό της παιδί τη Δημώδη Μουσική καί άλλα.

Ο Φίλιππος Οικονόμου, που έχει μια υπέροχη φωνή και ψάλλει με το αυθεντικό πατριαρχικό ύφος, έχει συνθέσει τη Λειτουργία κάτω από την Ακρόπολη του Νικηφόρου Βρεττάκου, το Ορατόριο Αίμα και Μύρο Νεομαρτύρων Καλαβρυτινών κα. Επίσης έχει κάνει μελέτες γύρω από τη Δημοτική Μουσική, την Εξωτερική Μουσική  τα  Ψαλτοτράγουδα, την οργανική Μουσική, Τα παραδοσιακά όργανα ενώ έχει συνθέσει (μελίσει) τον Καλοφωνικό Ειρμό : Άβυσσος Αμαρτιών... επί τη βάσει μελισματικών γραμμών παλαιών διδασκάλων, καθώς και άλλους ύμνους.

Πολύ φυσικό να έχει τιμηθεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ανακηρύχτηκε μάλιστα ΕΠΙΤΙΜΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΥΜΟΥ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΑΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ.

Έχει επίσης κυκλοφορήσει σε ψηφιακούς δίσκους ένα μεγάλο μέρος του έργου του.

Η γράφουσα είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει το έργο του Φίλιππου Οικονόμου σε συνεντεύξεις, που μεταδόθηκαν στις 2/6/04 και1/12/04 από το Α΄Πρόγραμμα του ΡΙΚ.

Διαπίστωσή της είναι ότι ο Φίλιππος Οικονόμου πλάι στην ευρυμάθεια και τον πλούτο των γνώσεών του,  είναι ένας απλός ευπροσήγορος συνομιλητής έτοιμος να δώσει τις γνώσεις του σ΄όποιον τις ζητήσει.

Ανεπιφύλακτα το έργο του αξίζει να κοσμεί τη βιβλιοθήκη κάθε πνευματικού ανθρώπου κι΄ακόμα δε διστάζουμε να εισηγηθούμε ότι θα ήταν το πιο κατάλληλο για να εισαχθεί στην εκπαίδευση.

Δημοσίευμα της Κυπριακής Εφημερίδας   
Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ   στις  19/12/2004   

lygia@cytanet.com.cy    

 


 

     ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΘ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
     ΦΥΣΙΚΟΣ-ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

     τ. Λυκειάρχης και Προϊστάμενος Γραφείου Εκπ/σης
     Πρόεδρος Συλλόγου Φίλων Βυζαντινής
     Μουσικής Αιγιαλείας
     Ταχ. Δ/νση: Ελίκη 25100 ΑΙΓΙΟ
     Τηλ. 26910 81220 & 6937036685
     Τηλ.-Fax 26910 20366
     e mail: filippos@egi.forthnet.gr

     Αγαπητέ...

     Με την επιστολή μου αυτή επιθυμώ να σου γνωρίσω ότι μετά από ένα μήνα, περίπου, θα κυκλοφορήσει, σε μορφή βιβλίου, μια πλούσια συλλογή με Ελληνικά τραγούδια με τίτλο: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΕΠΟΧΗ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ- Τόμος Α΄.

     Πρόκειται για μια συλλογή 210 τραγουδιών (τμήμα ευρύτερης συλλογής) τονισμένων με βυζαντινή σημειογραφία, η οποία, όπως πιστεύω, θα ικανοποιήσει απόλυτα τα μουσικά σου ενδιαφέροντα στο χώρο αυτό της μουσικής μας παράδοσης.

     Για να σχηματίσεις μια πιο συγκεκριμένη ιδέα για το είδος των περιεχομένων τραγουδιών, παραθέτω τις παρακάτω κατηγορίες με τον αριθμό των τραγουδιών που ανήκουν στη κάθε μία.
     1. Βυζαντινά.29
     2. Βυζαντινής τεχνοτροπίας.12
     3. Ψαλτοτράγουδα38
     4. Παραδοσιακά-Δημώδη.55
     5. Παραδοσιακά-Λαϊκά.10
     6. Επιτραπέζια-Καθιστικά-Αμανέδες28
     7. Σκωπτικά-Σατιρικά.... 26
     8. Διάφορα..12

     Η προσπάθεια συγκέντρωσης και καταγραφής με βυζαντινή σημειογραφία των παραπάνω τραγουδιών, υπήρξε πράγματι κοπιώδης και η έκδοσής τους σε μορφή βιβλίου, ιδιαίτερα δαπανηρή. Ξεκίνησε δε εντελώς παρορμητικά με κύριο σκοπό μια ελάχιστη και μερική συμβολή στη διαφύλαξη από τη λήθη και την αφάνεια, όσο το δυνατόν περισσότερων στοιχείων απ αυτά που συνθέτουν και χαρακτηρίζουν τη μουσική μας παράδοση και βέβαια την πλατύτερη ενημέρωση και ιδιαίτερα του ψαλτικού κόσμου με το πολύτιμο αυτό παραδοσιακό μουσικό μας θησαυρό.

     Στην προσπάθειά μου αυτή είχα την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια πολλών ονομαστών μουσικοδιδασκάλων, πρωτοψαλτών και μελετητών της Ελληνικής μας μουσικής, τους οποίους αξιοχρέως καταγράφω και παρουσιάζω στο βιβλίο.

     Αγαπητέ...

     Θα ήμουν ιδιαίτερα υπόχρεος απέναντί σου αν ήθελες να γίνεις συνδρομητής στη προσπάθειά μου αυτή. Πιστεύω ότι, πέρα από την πολύτιμη αυτή συνδρομή σου, θα μείνεις απόλυτα ικανοποιημένος από το περιεχόμενο του βιβλίου, το οποίο θα αποτελεί μια πλούσια πηγή Ελληνικών τραγουδιών και θα σε διευκολύνει στις ποικίλες μουσικές σου δραστηριότητες, και αναζητήσεις στον τομέα αυτό της μουσικής μας.

     Στοιχεία του βιβλίου:

     Σελίδες: Περίπου 400.
     Σχήμα: Μεγάλο Α4
     Βιβλιοδεσία: Σκληρό εξώφυλλο
     Εκτύπωση: Δίχρωμη.

     Περιεχόμενο: Εκτός από τα τραγούδια περιέχει ακόμη: Προλογικά και εισαγωγικά κείμενα σε κάθε ενότητα ( κατηγορία) τραγουδιών, μεγάλο αριθμό φωτογραφιών και περιληπτικών βιογραφικών στοιχείων μουσικολόγων-μελετητών-ερευνητών-καταγραφέων κ. λπ. καθώς και σχόλια και ενημερωτικές σημειώσεις για τα πλείστα των τραγουδιών καθώς και πολλά άλλα σχετικά κείμενα.

     Τιμή: 50 Ε.

     Το βιβλίο θα σου αποσταλεί με Κούριερ χωρίς καμία άλλη επιβάρυνση.

     Τελειώνοντας θέλω να σ ευχαριστήσω για τον κόπο και τον χρόνο που διέθεσες να διαβάσεις την επιστολή μου αυτή.

      Περιμένω τηλεφώνημά σου για να σου αποστείλω το βιβλίο αμέσως μόλις κυκλοφορήσει.
Με τις, εκ των προτέρων, θερμές ευχαριστίες μου, .

      Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση

Φίλιππος Αθ. Οικονόμου
Τηλ. 2691081220 & 6937036685

"ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ"
Αφιέρωμα στον Μουσικοδιδάσκαλο - Ιεροψάλτη κ. Φίλιππο Οικονόμου

Απόδοσις Εκκλησιαστικών Βυζαντινών Υμνων απο 10 Μουσικοδιδασκκάλους
Πρωτοψάλτας προς τιμήν του 'Ελλογιμωτάτου Καθηγητού και Μουσικοδιδασκάλου κ.Φιλίππου Οικονόμου δια την προσφοράν και το πολύτιμον έργον του στον τομέα " Εκκλησιαστική Βυζαντινή Μουσική Τέχνη "

ΤΙΤΛΟΣ:  Λειτουργικά. Σε υμνούμεν... Άξιον εστιν....

   ΗΧΟΣ:   Πλάγιος του Πρώτου Τετράφωνος.
   ΣΥΝΘΕΣΗ Φιλίππου Οικονόμου.

   ΨΑΛΛΕΙ:  
Βασιλείου Θεόδωρος.

ΤΙΤΛΟΣ:  Σε υμνούμεν... Άξιον εστιν...

   ΗΧΟΣ:   Δεύτερος.
   ΣΥΝΘΕΣΗ Πέτρου Φιλανθίδου.
   ΨΑΛΛΕΙ:  
Γαλάνης Δημήτριος.

ΤΙΤΛΟΣ:  Υπό την σην ευσπλαχνίαν...
                 Καλοφωνικός ειρμός με κράτημα.

   ΗΧΟΣ:   Δεύτερος.
   ΣΥΝΘΕΣΗ Γεωργίου Τσατσαρώνη.
   ΨΑΛΛΕΙ:  
Κακούρης Γρηγόριος.

ΤΙΤΛΟΣ:  Έφριξε γη...
                 Καλοφωνικός ειρμός.

   ΗΧΟΣ:   Πλάγιος του Πρώτου.
   ΣΥΝΘΕΣΗ Παναγιώτη Χαλάτζογλου.
   ΨΑΛΛΕΙ:  
Κετσεζής Φώτιος.

ΤΙΤΛΟΣ:  Πάντων προστατεύεις αγαθή...

   ΗΧΟΣ:   Δεύτερος.
   ΨΑΛΛΕΙ:  
Μπουχάγιερ Αριστείδης.

ΤΙΤΛΟΣ:  Άκουσον Θύγατερ...
                 Καλοφωνικός ειρμός με κράτημα.

   ΗΧΟΣ:   Τέταρτος Άγια.
   ΣΥΝΘΕΣΗ Γεωργίου Τσατσαρώνη.
   ΨΑΛΛΕΙ:  
Νταραβάνογλου Γρηγόριος.

ΤΙΤΛΟΣ:  Άσπιλε Αμόλυντε...
                 Καλοφωνικός ειρμός με κράτημα.

   ΗΧΟΣ:   Πρώτος.
   ΣΥΝΘΕΣΗ Γεωργίου Τσατσαρώνη.
   ΨΑΛΛΕΙ:  
Νταραβάνογλου Χάρης.

ΤΙΤΛΟΣ:  Ιδού σκοτία...
                 Ζ΄ Εωθινό.

   ΗΧΟΣ:   Βαρύς.
   ΣΥΝΘΕΣΗ Ιακώβου Πρωτοψάλτη.
   ΨΑΛΛΕΙ:  
Χατζηχρόνογλου Γεώργιος.

ΤΙΤΛΟΣ:  Προς τίνα καταφύγω...
                 Καλοφωνικός ειρμός.

   ΗΧΟΣ:   Πλάγιος του Δευτέρου.
   ΣΥΝΘΕΣΗ Γεωργίου Τσατσαρώνη.
   ΨΑΛΛΕΙ:  
Χούπας Δημήτριος.

ΤΙΤΛΟΣ:  Άβυσσος Αμαρτιών...
                 Καλοφωνικός ειρμός με κράτημα.

   ΗΧΟΣ:   Δεύτερος.
   ΣΥΝΘΕΣΗ Φίλιππου Οικονόμου.
   ΨΑΛΛΕΙ:  
Απόδοση από χορού.

ΤΙΤΛΟΣ:  Φήμη Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου.
   ΨΑΛΛΕΙ:  
Απόδοση από χορού.

ΤΙΤΛΟΣ:  Άγιος ο Θεός... - Δύναμις.

   ΗΧΟΣ:   Πρώτος.
   ΨΑΛΛΕΙ:  
Φίλιππος Οικονόμου.

(1165ΚΒ)

ΤΙΤΛΟΣ:  Οι τα χερουβείμ μυστικώς... Χερουβικό.

   ΗΧΟΣ:   Πρώτος.
   ΨΑΛΛΕΙ:  
Φίλιππος Οικονόμου.

(3008ΚΒ)

ΤΙΤΛΟΣ:  Τριάδι... Εκ του Χερουβικού.

   ΗΧΟΣ:   Δεύτερος.
   ΨΑΛΛΕΙ:  
Φίλιππος Οικονόμου.

(837ΚΒ)

ΤΙΤΛΟΣ:  Άξιόν εστιν... Μεγαλυνάριο.

   ΗΧΟΣ:   Δεύτερος.
   ΨΑΛΛΕΙ:  
Φίλιππος Οικονόμου.

(938ΚΒ)

ΤΙΤΛΟΣ:  Εννοώ την ημέραν εκείνην... Ιδιόμελο Αίνων Κυριακής της
                 Αποκρέω
.

   ΗΧΟΣ:   Πλάγιος του Δευτέρου.
   ΨΑΛΛΕΙ:  
Φίλιππος Οικονόμου.

(1234ΚΒ)

ΤΙΤΛΟΣ:  Τα πάθη τα σεπτά... Μέλος αργόν ειρμολογικόν.

   ΗΧΟΣ:   Πρώτος.
   ΨΑΛΛΕΙ:  
Φίλιππος Οικονόμου.

(802ΚΒ)

ΤΙΤΛΟΣ:  Εν ταις λαμπρότησι... Ιδιόμελο Αίνων Όρθρου Μ. Τρίτης.

   ΗΧΟΣ:   Πρώτος.
   ΨΑΛΛΕΙ:  
Φίλιππος Οικονόμου.

(887ΚΒ)

ΤΙΤΛΟΣ:  Εξέδυσαν με τα ιμάτιά μου... Δοξαστικό Αίνων Μ. Πέμπτης.

   ΗΧΟΣ:   Πλάγιος του Δευτέρου.
   ΨΑΛΛΕΙ:  
Φίλιππος Οικονόμου.

(1370ΚΒ)

ΕΠΙΛΕΚΤΑ ΑΚΟΥΣΜΑΤΑ
Ψάλλει ο Φίλιππος Οικονόμου και φίλοι...

ΤΙΤΛΟΣ:  Είη το όνομα Κυρίου...

   ΗΧΟΣ:   Δεύτερος.
   ΨΑΛΛΕΙ:  
Φίλιππος Οικονόμου.

(322ΚΒ)

ΤΙΤΛΟΣ:  Σε υμνούμεν...

   ΗΧΟΣ:   Πρώτος.
   ΨΑΛΛΕΙ:  
Φίλιππος Οικονόμου.
   ΣΥΝΘΕΣΙΣ Αντωνίου Σύρκα.

(434ΚΒ)

ΤΙΤΛΟΣ:  Άξιόν εστιν...

   ΗΧΟΣ:   Πρώτος.
   ΨΑΛΛΟΥΝ 
Φίλιππος Οικονόμου & Δημήτρης Χούπας.
   ΣΥΝΘΕΣΙΣ Αντωνίου Σύρκα.

(785ΚΒ)

ΤΙΤΛΟΣ:  Άγιος ο Θεός... Δύναμις.

   ΗΧΟΣ:   Τέταρτος Φθορικός.
   ΨΑΛΛΟΥΝ 
Χαρίλαος Ταλιαδώρος & Φίλιππος Οικονόμου.

(1853ΚΒ)

ΤΙΤΛΟΣ:  Άξιόν εστιν...

   ΗΧΟΣ:   Πλάγιος του Τετάρτου.
   ΨΑΛΛΕΙ 
Φίλιππος Οικονόμου.

(733ΚΒ)

ΤΙΤΛΟΣ:  Αποστολικό Ανάγνωσμα.
   ΑΝΑΓΝΩΣΙΣ:  
Φίλιππος Οικονόμου.

(1241ΚΒ)

ΤΙΤΛΟΣ:  Ότι ήραν τον Κύριον... Ζ΄ Εξαποστειλάριον.

   ΗΧΟΣ:   Δεύτερος.
   ΨΑΛΛΕΙ:  
Φίλιππος Οικονόμου.

(322ΚΒ)

ΤΙΤΛΟΣ:  Πάσα πνοή...

   ΗΧΟΣ:   Πρώτος.
   ΨΑΛΛΕΙ:  
Φίλιππος Οικονόμου.

(337ΚΒ)

ΤΙΤΛΟΣ:  Ιδού σκοτία... Ζ΄ Εωθινόν.

   ΗΧΟΣ:   Βαρύς.
   ΨΑΛΛΕΙ:  
Φίλιππος Οικονόμου.

(987ΚΒ)

ΤΙΤΛΟΣ:  Αδελφοί, ο σπείρων φειδομένως... Αποστολικό Ανάγνωσμα.

   ΗΧΟΣ:   Προκείμενον ήχος Α΄.
   ΑΝΑΓΝΩΣΙΣ:  
Φίλιππος Οικονόμου.

(1248ΚΒ)

ΤΙΤΛΟΣ:  Οι τα χερουβίμ... Χερουβικός Ύμνος.

   ΗΧΟΣ:   Πλάγιος του Πρώτου.
   ΨΑΛΛΕΙ:  
Φίλιππος Οικονόμου.

(1689ΚΒ)

ΤΙΤΛΟΣ:  Άγιος ο Θεός... Δύναμις.

   ΗΧΟΣ:   Δεύτερος.
   ΨΑΛΛΕΙ:  
Φίλιππος Οικονόμου.

(1196ΚΒ)

 

 

 

Επιστροφή Επικοινωνία Περιεχόμενα Ανακοινώσεις Links RealPlayer
 

Copyright 2005 [Ieropsaltis.com by Dimitrios Houpas]. All rights reserved