Επιστροφή Επικοινωνία Περιεχόμενα Ανακοινώσεις Links RealPlayer

Λυγία Κωνσταντινίδου

 

Εισαγωγή
Μετάβαση στο VocalMusic.gr
Αφιερώματα
Αρχείο Ενιαυτού
Αρχείο Ιεροψαλτών
Αρχείο Χορωδιών
Ψαλτοτράγουδα
Μικτοί Ήχοι - Makam
Βυζαντινά Μουσικά Κείμενα
Δισκογραφία

 

 Μετάβαση στο VocalMusic.gr

     

 

 

ΛΥΓΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ
Πρώτη Κυπρία Ιεροψάλτις

Η Λυγία Κωνσταντινίδου (Γαλάζη) γεννήθηκε στη Λευκωσία και από μικρή ηλικία έδειξε την αγάπη της για τη μουσική. Aπό τα μαθητικά της χρόνια μελετούσε θεωρία της μουσικής, μαντολίνο και τραγούδι. Είναι απόφοιτος του Παγκυπρίου Γυμνασίου. Μαθήτρια ακόμα  μυήθηκε στον απελευθερωτικό αγώνα της Κύπρου (1955-59) και με άλλες δύο αποτέλεσαν το Γυναικείο Τμήμα της Αλκίμου Νεολαίας  Ε.Ο.Κ.Α., Λευκωσίας.

Το 1956 κατόπιν εξετάσεων προσελήφθη στο Αγγλοκρατούμενο τότε Ρ.Ι.Κ., ένας τομέας που την ενδιέφερε ιδιαίτερα. Παράλληλα φοιτούσε σε Ωδείο της Κύπρου παρακολουθώντας μαθήματα Μονωδίας Μελοδράματος και Ανωτέρων Θεωρητικών.

Στο Κυπριακό Ραδιόφωνο είχε την ευκαιρία να εργαστεί σε όλα τα είδη μουσικής: (Ελληνική, ξένη και κλασσική). Ωστόσο της ανατέθηκαν τα Ελληνικά Μουσικά Προγράμματα, όπου για οκτώ χρόνια(1956-1964) ήταν η μόνη Λειτουργός Ελληνικών Μουσικών Προγραμμάτων.

Από την αρχή της σταδιοδρομίας της στο Ρ.Ι.Κ., έθεσε ως  σκοπό της  να προσφέρει στο κοινό προγράμματα πολιτιστικού περιεχομένου, που θεωρούσε απαραίτητα για την πολιτιστική ανέλιξη της Κύπρου. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην Ελληνική Δημώδη Μουσική πρώτα, και τη Βυζαντινή Μουσική  αργότερα καθώς και στο ποιοτικό Ελληνικό  τραγούδι.

 Το 1963 απεφοίτησε από το Εθνικό Ωδείο Κύπρου απ΄όπου πήρε Απολυτήριο  Δίπλωμα Μονωδίας και Μελοδράματος με τον βαθμό ΑΡΙΣΤΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΑΜΨΗΦΕΙ.

Το φθινόπωρο του 1963 κατόπιν μικτής υποτροφίας του Ρ.Ι.Κ., και της Ελληνικής Πρεσβείας πήγε στην Αθήνα, όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο  Εθνικό Ωδείο Αθηνών  στο Μελόδραμα. Επίσης πήρε και Πτυχίο  Ωδικής, με καθηγητή τον Αλέκο Κόντη.

Παράλληλα στο τότε Ε.Ι.Ρ. είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει όλα όσα αφορούν την παραγωγή προγραμμάτων: κλασσικής, ξένης  ελαφράς  και  Ελληνικής  μουσικής. Στη δημώδη μουσική υπήρξε μαθήτρια του Βυζαντινολόγου Σίμωνος Καρά. Συνεργάστηκε επίσης με τη Δόμνα Σαμίου.

Με την επιστροφή της στην Κύπρο, κατόπιν εξετάσεων, προήχθη πρώτα σε Λειτουργό Α΄και αργότερα σε Ανώτερο Λειτουργό Προγραμμάτων στο Μουσικό Τμήμα του Ρ.Ι.Κ., αναλαμβάνοντας και επίσημα την Υπηρεσία Ελληνικών Μουσικών  Προγραμμάτων.

Με γνώμονα τη διαρκή επιμόρφωση αλλά και από αγάπη προς τη γνήσια  Ελληνική Μουσική έκφραση, το 1983 εγγράφεται ξανά στο Εθνικό Ωδείο Κύπρου και με καθηγητή το Δρα. Σόλωνα Χατζησολωμό μελετά Βυζαντινή Μουσική. Κατόπιν εξετάσεων ενώπιον ειδικής επιτροπής με προεδρεύοντα τον Επίσκοπο Κύκκου κ. Νικηφόρο (τότε Ηγούμενο) το 1987 πήρε ΠΤΥΧΙΟ ΙΕΡΟΨΑΛΤΟΥ με τη τιμητική διάκριση ΑΡΙΣΤΑ ΠΑΜΨΗΦΕΙ.

Συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές της με καθηγητή τον μακαριστό Αρχιμανδρίτη Διονύσιο Μαχαιριώτη και το 1992 κατόπιν εξετάσεων στο Εθνικό Ωδείο Κύπρου πήρε και ΔΙΠΛΩΜΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ  με τη τιμητική διάκριση  ΑΡΙΣΤΑ ΠΑΜΨΗΦΕΙ.

Προσόντα που της άνοιξαν νέους ορίζοντες δραστηριοποίησης, ως ιεροψάλτη και μάλιστα  σ΄ένα μέχρι τότε ανδροκρατούμενο χώρο.

Από το 1987 και για 13 χρόνια έψαλλε στον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα (Σχολή Τυφλών), όπου τιμήθηκε με άλλους δύο ιεροψάλτες για την αφιλοκερδή προσφορά τους παρόντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος επέδωσε τα σχετικά διπλώματα και επεδαψίλευσε τις ευλογίες του. Από το 2000-2003 έψαλλε στον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου στη Λευκωσία. ΄Έχει επίσης κυκλοφορήσει δύο ψηφιακούς δίσκους με Βυζαντινούς Εκκλησιαστικούς  ΄Ύμνους, οι οποίοι έγιναν  αποδεχτοί με θετικότατα σχόλια από τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας: ηλεκτρονικά και έντυπα στήν Κύπρο και την  Ελλάδα. Ως η πρώτη Κυπρία ιεροψάλτης έχει δώσει πάμπολλες συνεντεύξεις και έχει φιλοξενηθεί  πλειστάκις στους κυριότερους  Ραδιοτηλεοπτικούς Σταθμούς της Κύπρου. Φιλοξενήθηκε επίσης στην εκπομπή της ΕΡΤ., Νυχτερινός Επισκέπτης το 1995. Μέχρι σήμερα έχει πάρει συνεντεύξεις από τους μεγαλύτερους συνθέτες, ερμηνευτές κ.α. σε όλα τα είδη της Ελληνικής Μουσικής. Επίσης διδάσκει Βυζαντινή Μουσική. Παράλληλα αρθρογραφεί στον τύπο (τώρα στην εφημερίδα Η Σημερινή). Είναι σύζυγος του Κυπρίου δημοσιογράφου Φάνου Κωνσταντινίδη και μητέρα τριών τέκνων.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ :: ΝΕΟΣ ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΔΙΣΚΟΣ

Με ιδιαίτερη χαρά σας παραθέτουμε τα κάτωθι δείγματα από τον καινούργιο ψηφιακό δίσκο της κα. Κωνσταντινίδου, την οποία ευχαριστούμε για την ξεχωριστή τιμή. Για τα πλήρη περιεχόμενα παρακαλούμε κάντε click πάνων στην εικόνα του εξώφυλλου. Για περισσότερες πληροφορίες και διάθεση του δίσκου επικοινωνήστε με την ALL RECORDS Ltd.

ΤΙΤΛΟΣ:  Ο καθαρώτατος ναός... Κοντάκιο Εισοδίων της Θεοτόκου.
   ΗΧΟΣ:   Τέταρτος.
   ΨΑΛΛΕΙ:  Λυγία Κωνσταντινίδου.
(285ΚΒ)
ΤΙΤΛΟΣ:  Τον ληστήν... Εξαποστειλάριο Μ. Πέμπτης.
   ΗΧΟΣ:   Τρίτος.
   ΨΑΛΛΕΙ:  Λυγία Κωνσταντινίδου.
(195ΚΒ)
ΤΙΤΛΟΣ:  Απόστολοι εκ περάτων...
   ΗΧΟΣ:   Τρίτος.
   ΨΑΛΛΕΙ:  Λυγία Κωνσταντινίδου.
(1024ΚΒ)

ΛΥΓΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ
Μία εξέχουσα πνευματική και καλλιτεχνική προσωπικότητα.
Η λιγερόφωνη μελίρρυτος ψαλμωδός της Κύπρου.

Όταν μιλάμε για Φωνητική παράδοση στη λειτουργική μουσική της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, εννοούμε το ιδιαίτερο εκείνο ήθος και ύφος με το οποίο ερμηνεύονται φωνητικά από ειδήμονες ψαλμωδούς όλα τα ιδιαίτερα μελωδικά γνωρίσματα της ιερής ψαλτικής τέχνης, που έχουν διασωθεί και αποθησαυριστεί δια μέσου των αιώνων.

Αντιπροσωπευτική επιλογή χαρακτηριστικών δειγμάτων της ψαλμωδικής της ικανότητας μας παρουσιάζει, για μία ακόμη φορά, σε δύο υπέροχα cd η πολυτάλαντη διακεκριμένη Κυπρία ψαλμωδός κυρία Λυγία Κωνσταντινίδου.

΄Εντονη καλλιτεχνική προσωπικότητα η κυρία Κωνσταντινίδου, με την σκέψη και την ψυχή αλλά και όλο τον συναισθηματικό της κόσμο βαθιά επηρεασμένο από την έντονη θρησκευτικότητά της, διοχέτευσε το μουσικό της τάλαντο προς τη λειτουργική μουσική της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Προικισμένη με εξαίρετη μελισματική και θαυμαστής γλυκύτητας φωνή, αποδίδει, στα cd αυτά, με μοναδική δεξιοτεχνία και λεπτότατη μελωδική ερμηνευτική αίσθηση, αντιπροσωπευτικά της λογικής λατρείας μελωδήματα. Σε κάθε της ψαλμώδημα υπάρχει η αίσθηση της αυστηρής τήρησης των κανόνων της απέριττης, απλής και συνάμα μεγαλόπρεπης ερμηνείας και της εν γένει αισθητικής αρτιότητας, στοιχεία που τα προσφέρει η βαθιά μουσική γνώση και η ιδιαίτερη αγάπη για την ιερή μας μουσική.

Όλα τα ψάλματα σέβονται την παράδοση ενώ παράλληλα αναδεικνύουν και την χαρακτηριστική προσωπική έκφραση και μαρτυρία της μεγάλης ψαλμωδού.

Όλα συνθέτουν άκουσμα και λάλημα τερπνό και ευφρόσυνο.

Οι εξαίρετες ερμηνείες της πράγματι εντυπωσιάζουν, μιλούν στην καρδιά και κυριολεκτικά υποβάλλουν και συναρπάζουν.

Η κυρία Κωνσταντινίδου αναδεικνύεται η λιγερόφωνη μελωδική υμνωδός ακόμη και των πιο δύσκολων βυζαντινών μελωδημάτων, απρόσιτων πολλές φορές και σε καταξιωμένους λειτουργούς του ιερού αναλογίου.

Την κυρία Κωνσταντινίδου δεν έχω την ευτυχία να την γνωρίζω προσωπικά. Τη γνωρίζω μόνο μέσα από τις τηλεφωνικές μας επικοινωνίες όταν μου έκανε την τιμή να με φιλοξενήσει επανειλημμένα στην εκπομπή της Μουσικές αναζητήσεις. που παράγει και επιμελείται στο Α΄ πρόγραμμα του Ρ.Ι.Κ.

Με τις επικοινωνίες μας αυτές μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω και να θαυμάσω την έντονη καλλιτεχνική και πνευματική της προσωπικότητα.

Υπηρετεί με ζήλο και αφοσίωση τη μουσική και τη δημοσιογραφία με ευγένεια και ήθος αλλά και βαθιά γνώση και υψηλή καλλιτεχνική διαίσθηση ώστε να κάνει το έργο της λειτούργημα.

Καταθέτοντας σεβασμό, τιμή, και αγάπη, ας μου επιτραπεί να εκφράσω το θαυμασμό μου και τη βαθιά εκτίμησή μου για την ακάματη και χαλκέντερη αυτή σεμνή και ανιδιοτελή οδοιπόρο της ζωής, του πνεύματος και της τέχνης.

Τα νέα της cd είναι μία ακόμη ιδιαίτερη προσφορά στην Εκκλησιαστική μουσική μας παράδοση. Χαιρετίζω και συγχαίρω την πλούσια και συνεχή προσφορά της στην Ελληνική μας μουσική, η οποία δεν είναι απλά αξιομνημόνευτης αλλά αξιοσήμαντη και εθνωφελής.

Σήμερα η λειτουργική μας μουσική έχει απόλυτη ανάγκη από ικανούς και προικισμένους ανθρώπους, αδιακρίτως άνδρες ή γυναίκες, ταλαντούχους και χαρισματικούς, με βαθιές μουσικές γνώσεις και με σωστές και γνήσιες ιδέες που δεν φείδονται κόπου και χρόνου να προσφέρουν.

Διατηρώ ακλόνητη την πίστη ότι η νέα αυτή πολύτιμη προσφορά της κυρίας Λυγίας Κωνσταντινίδου, στην εκκλησιαστική μας μουσική, θα αποτελέσει τηλαυγή φάρο που θα φωτίζει τα βήματα των νεότερων ψαλμωδών ώστε να βαδίζουν τον ορθό δρόμο της σωστής ερμηνείας των κλασσικών βυζαντινών μαθημάτων, την οποία θεωρώ άκρως απαραίτητη για τη διατήρηση γνήσιας και ανόθευτης της λειτουργικής μουσικής μας παράδοσης.

Εύχομαι, εκ βάθους καρδίας στην αγαπητή μου κυρία Κωνσταντινίδου, να έχει υγεία, χαρά, γαλήνη και την εξ ύψους ενδυνάμωση για πολλά ακόμη χρόνια ώστε εν ψαλμοίς και ύμνοις να άδει και να ψάλλει τον εν Τριάδι υμνούμενον Θεόν και να απολαμβάνει ο κόσμος τους πνευματικούς καλλιτεχνικούς χυμώδεις καρπούς που από τα πλούσια αποθέματα του θησαυρού των γνώσεών της έχει ακόμη να προσφέρει.

Φίλιππος Αθ. Οικονόμου
Φυσικός-Μουσικοϊστοριοδίφης-Συγγραφέας
Πρόεδρος Συλλόγου Φίλων Βυζαντινής
Μουσικής Αιγιαλείας

ΨΑΛΤΙΚΑ ΑΚΟΥΣΜΑΤΑ

ΤΙΤΛΟΣ:  Άξιόν εστιν...
   ΗΧΟΣ:   Πρώτος.
   ΣΥΝΘΕΣΙΣ:   Γρηγορίου Πρωτοψάλτου.
   ΨΑΛΛΕΙ:  Λυγία Κωνσταντινίδου.
(613ΚΒ)
ΤΙΤΛΟΣ:  Δόξα σοι τω δείξαντι το φως... Δοξολογία.
   ΗΧΟΣ:   Πρώτος.
   ΣΥΝΘΕΣΙΣ:   Ιακώβου Πρωτοψάλτου.
   ΨΑΛΛΕΙ:  Λυγία Κωνσταντινίδου.
(1345ΚΒ)
ΤΙΤΛΟΣ:  Δόξα σοι τω δείξαντι το φως... Δοξολογία.
   ΗΧΟΣ:   Πλάγιος του Πρώτου.
   ΣΥΝΘΕΣΙΣ:   Πέτρου Βυζαντίου.
   ΨΑΛΛΕΙ:  Λυγία Κωνσταντινίδου.
(1577ΚΒ)
ΤΙΤΛΟΣ:  Επί σοι χαίρει...
   ΗΧΟΣ:   Πλάγιος του Τετάρτου.
   ΣΥΝΘΕΣΙΣ:   Ανθίμου Αρχιδιακόνου.
   ΨΑΛΛΕΙ:  Λυγία Κωνσταντινίδου.
(1106ΚΒ)
ΤΙΤΛΟΣ:  Το μέγα κλέος... Απολυτίκιο Αποστόλου Βαρνάβα.
   ΗΧΟΣ:   Πρώτος.
   ΨΑΛΛΕΙ:  Λυγία Κωνσταντινίδου.
(389ΚΒ)

 

 

 

Επιστροφή Επικοινωνία Περιεχόμενα Ανακοινώσεις Links RealPlayer
 

Copyright 2005 [Ieropsaltis.com by Dimitrios Houpas]. All rights reserved