Επιστροφή Επικοινωνία Περιεχόμενα Ανακοινώσεις Links RealPlayer

Χαράλαμπος Καρακατσάνης

 

Εισαγωγή
Μετάβαση στο VocalMusic.gr
Αφιερώματα
Αρχείο Ενιαυτού
Αρχείο Ιεροψαλτών
Αρχείο Χορωδιών
Ψαλτοτράγουδα
Μικτοί Ήχοι - Makam
Βυζαντινά Μουσικά Κείμενα
Δισκογραφία

 

 Μετάβαση στο VocalMusic.gr

     

 

 

  Σύντομο Βιογραφικό

Ο κ. Χαράλαμπος Καρακατσάνης, μέχρι πρότινος(Οκτώβριος του 2005) πρωτοψάλτης του Ι.Ν. Παναγίας Χρυσοσπηλαιωτίσσης της οδού Αιόλου Aθήνα και σήμερα πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ι. Ν. Αγ. Γεωργίου Αλιβερίου Ευβοίας που είναι η περιοχή της γενέτειράς του. μετά από ήδη σημαντικό συγγραφικό έργο έχει αφιερωθεί στην ολοκλήρωση σημαντικών εισέτι έργων μοναδικών στο χώρο της Ελληνικής εκκλησιαστικής Μουσικής τα οποία θα αναφερθούν στη συνέχεια. Είναι ιεροψάλτης αθόρυβος και ταπεινός, καλλιφωνότατος και με προσωπικό ύφος αλλά σημαντικής προσφοράς και έργου στη Βυζαντινή μουσική

Γεννήθηκε το 1938 στο Κουκάκι Ανω Βάθειας Ευβοίας, πήρε το πτυχίο ιεροψάλτου από το Ελληνικό Ωδείο το 1964 και μουσικοδιδασκάλου το 1965 με καθηγητή τον Γ. Χατζηθεοδωρου.

Ο πρώτος διδάσκαλός του ήταν ο πατέρας του Σταμάτης, εμβριθής γνώστης της Βυζ Μουσικής, λάτρης του πατριαρχικού ύφους όπως και ο Χαράλαμπος μετέπειτα που θεωρούσε και εξακολουθεί και θεωρεί τον πατέρα του καλύτερο όλων.

Ο Χαράλαμπος αρχής γενομένης το 1964 διηκόνησε δεξιός ψάλτης στον Αγ Κωνσταντίνο Μοσχάτου, στην Αγ. Βαρβάρα Λυκόβρυσης, Αγ. Γεώργιο Ν. Ηρακλείου, Αγ. Γλυκερία Γαλατσίου επί 8 έτη και στη Χρυσοσπηλιώτισσα της οδού Αιόλου επί 24 έτη.

Έχει οργανώσει διάφορες επίκαιρες συναυλίες Βυζαντινής Μουσικής και με μαθητές του με μεγάλη επιτυχία με τελευταία το Μάρτιο του 2005 στον Ι.Ν. Χρυσοσπηλιώτισσας προς τιμή του Χαρ. Ταλιαδώρου όπου προσήλθαν γνωστοί ιεροψάλτες των Αθηνών και έψαλλαν όπως ο Αθανάσιος Πέττας, οι αδελφοί Νταραβάνογλου και φυσικά ο Χαρ. Ταλιαδώρος.

Ο κ. Καρακατσάνης, είναι σημαντικός τόσο για τον τρόπο απόδοσης των εκκλησιαστικών ύμνων με την ιδιαίτερη φωνή του όσο και για την τεράστια συγγραφική του προσφορά αποδεικνύοντας την μοναδική γνώση της Βυζ. Μουσικής την οποία κατέχει όσο ελάχιστοι.

Αναφέρουμε το συγγραφικό του έργο:
8 Τόμοι Οκτώηχο Μουσικό Λειμωνάριο (κάθε ήχος και τόμος που περιέχει πλήρη εσπερινό, όρθρο και θεία λειτουργία) με απάνθισμα μουσικών κειμένων από πολλούς επιφανείς ψάλτες καθώς και του ιδίου.
Τριώδιο, Ακάθιστο Ύμνο,Μεγάλη Εβδομάδα, Πεντηκοστάριο, Θεία λειτουργία (με δικές του συνθέσεις)
και ετοιμάζει 12 Μουσικά Μηναία με πλήρεις ακολουθίες με τίτλο Μουσικός ενιαυτός.

Επίσης έχει εκδόσει με τίτλο "Βυζαντινή ποταμηίς" Θεωρητικό Αποστόλου Κώνστα 1820 με δικούς του σχολιασμούς, θεωρητικό Βασ. Στεφανίδου 1819 με δική του μαθηματική ανάλυση των μουσικών κλιμάκων, Θεωρητικό Κυρίλλου Μαρμαρινού 1749, Α' τόμο των αρχαίων κρατηματαρίων 1817, Α' και Β' τόμο απάντων Π Μπερεκέτου, ενώ είναι έτοιμα προς έκδοση ο Γ' τόμος απάντων Π, Μπερεκέτου, Β' τόμος Αρχαίων κρατηματαρίων,1817 και το Αναστασιματάριο Γεωργίου Ραιδεστινού.

Υπολείπονται ο Δ' τόμος απάντων Π. Μπερεκέτου 1817 και Καλοφωνικό Ειρμολόγιο στην αρχαία γραφή με παραλλαγή τη νέα γραφή. Επίσης τα "Ευρισκόμενα" του Αρχ. Πρωτοψάλτου Θρ. Στανίτσα και Γ. Γέμελου Πρωτοψάλτου Χίου και Δοξαστάριο Γ. Βινάκη.

ΤΙΤΛΟΣ:  Οι τα Χερουβίμ... Χερουβικός Ύμνος.

   ΗΧΟΣ:   Τέταρτος Άγια.

(1166ΚΒ)

 

ΤΙΤΛΟΣ:  Ψυχαίς καθαραίς... Ειρμός Κανόνος Μ. Εβδομάδος.

   ΗΧΟΣ:   Δεύτερος.

(427ΚΒ)

 

ΤΙΤΛΟΣ:  Τον Νυμφώνα σου... Εξαποστειλάριο Μ. Εβδομάδος.

   ΗΧΟΣ:   Τρίτος.

(270ΚΒ)

 

ΤΙΤΛΟΣ:  Πάσα πνοή... Πασαπνοάριο και Αίνοι Μ. Τρίτης.

   ΗΧΟΣ:   Πρώτος.

(1166ΚΒ)

 

ΤΙΤΛΟΣ:  Σήμερον ο Χριστός... Απόστιχα Μ. Τρίτης.

   ΗΧΟΣ:   Πλάγιος του Δευτέρου.

(1203ΚΒ)

 
 

 

Επιστροφή Επικοινωνία Περιεχόμενα Ανακοινώσεις Links RealPlayer
 

Copyright 2005 [Ieropsaltis.com by Dimitrios Houpas]. All rights reserved