Επιστροφή Επικοινωνία Περιεχόμενα Ανακοινώσεις Links RealPlayer

Ηλίας Γιουρούκος

ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ - ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
http://iliasgiouroukos.gr

Εισαγωγή
Μετάβαση στο VocalMusic.gr
Αφιερώματα
Αρχείο Ενιαυτού
Αρχείο Ιεροψαλτών
Αρχείο Χορωδιών
Ψαλτοτράγουδα
Μικτοί Ήχοι - Makam
Βυζαντινά Μουσικά Κείμενα
Δισκογραφία

 

 Μετάβαση στο VocalMusic.gr

     

 

 

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ - ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΔΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ & ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ
πρ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΕΡΟΨΑΛΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ & ΕΝΩΣΕΩΣ ΙΕΡΟΨΑΛΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΙΔΡΥΤΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ & ΤΗΣ "ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΗΛΙΑ ΓΙΟΥΡΟΥΚΟΥ"

ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΟΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ: "Η ΦΑΤΝΗ", "ΤΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΘΕΙΟΥ ΠΑΘΟΥΣ", "ΚΑΛΑΝΤΑ ΕΘΙΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΩΔΕΚΑΗΜΕΡΟΥ" & "ΤΩΡΑ Ν' ΑΓΙΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ"


Έλαβε τα πρώτα μαθήματα Βυζαντινής μουσικής στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στο Δερβένι της Κορινθίας.

Πτυχίο Βυζαντινής μουσικής έλαβε από τη Σχολή της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης με καθηγητές τους άρχοντες πρωτοψάλτες Αθανάσιο Καραμάνη, Χαρίλαο, Ταλιαδώρο και Χρύσανθο Θεοδοσόπουλο.

Δίπλωμα Βυζαντινής μουσικής έλαβε από το Απολλώνιο Ωδείο με καθηγητές τους Μανώλη Χατζημάρκο, Μιχάλη Μελέτη, Ιωάννη Σχώρη και Γιάννη Σπετσιώτη.

Μετείχε, σε νεαρή ηλικία, ως χορωδός αρκετές φορές στη χορωδία του Πανελληνίου συλλόγου ιεροψαλτών με διευθυντή τον αείμνηστο Αντώνιο Μπελούση, στη χορωδία του αρχ. πρωτοψάλτη Θεοδώρου Βασιλικού, περιστασιακά δε και σε άλλες χορωδίες.

Πρωτοψάλτης από το 1979, υπήρξε σε διάφορους ενοριακούς ναούς των Αθηνών και σήμερα υπηρετεί στον Ι. Ναό της Ευαγγελιστρίας στη Νεάπολη Νικαίας.

Ψάλλει επίσης σε θρησκευτικές πανηγύρεις Ι. Ναών όπου προσκαλείται, είτε μονωδιακά είτε με κλιμάκιο της χορωδίας του.

Έψαλε στη Νέα Υόρκη προσκεκλημένος του πρ. Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ.Σπυρίδωνος, όπου και μίλησε επίκαιρα στις 29 Μαΐου σε κεντρικό ξενοδοχείο παρουσία του Αρχιεπισκόπου.

Ίδρυσε το 1989 την Βυζαντινή Χορωδία Αττικής, με τους πλέον κατηρτισμένους μουσικά και έμπειρους ιεροψάλτες, με την οποία παρουσίασε εκκλησιαστικούς ύμνους σε αρκετές πόλεις της Ελλάδος. Επίσης η ως άνω χορωδία είχε τακτική συνεργασία με την κρατική τηλεόραση (ΕΤ2) και το κρατικό ραδιόφωνο (ΕΡΑ4). Περιστασιακά εμφανίστηκε στον ΑΝΤ1, στο STAR, στο Τηλεάστυ και αλλού. Ακόμη η χορωδία του συνδιοργάνωσε με το Υπουργείο Πολιτισμού και εμφανίστηκε στο "ΠΑΛΛΑΣ" το ιεροψαλτικό έτος εκδήλωση κατά την οποίαν τιμήθηκαν συνταξιούχοι "Παλαίμαχοι" ιεροψάλτες απ' όλη την Ελλάδα για την εθνικοθρησκευτική προσφορά τους. Επίσης στο ίδιο κινηματοθέατρο έλαβε μέρος σε φεστιβάλ χορωδιών και τιμήθηκε απ' το Σύλλογο Φίλων Βυζαντινής Μουσικής επί προεδρίας του αειμνήστου Γεωργίου Τσατσαρώνη
.

Ίδρυσε την ΧΟΡΩΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΗΛΙΑ ΓΙΟΥΡΟΥΚΟΥ με την οποία, εκτός από τηλεοπτικές εμφανίσεις, συνεργάστηκε και συνεχίζει να συνεργάζεται με πολλούς δήμους και άλλους πολιτιστικούς και εκκλησιαστικούς φορείς και παρουσιάζει την Βυζαντινή μουσική και τα παραδοσιακά μας τραγούδια. Εδώ πρέπει να σημειωθεί και η επιτυχής παρουσίαση των μουσικοθρησκευτικών του έργων: Η ΦΑΤΝΗ, ΤΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΘΕΙΟΥ ΠΑΘΟΥΣ, ΚΑΛΑΝΤΑ ΕΘΙΜΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΩΔΕΚΑΗΜΕΡΟΥ & ΤΩΡΑ Ν' ΑΓΙΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ (Η Φάτνη παρουσιάστηκε το πρώτον στην ΕΤ2 τα Χριστούγεννα του 1992 με την συμμετοχή μάλιστα των Πέτρου Γαϊτάνου, Ηλία Κλωναρίδη και Κατερίνα Κόρου). Επίσης η χορωδία στα πλαίσια της προβολής, διάσωσης και διάδοσης της πατροπαράδοτης μουσικής μας, οργάνωσε στο "ΠΑΛΛΑΣ" μεγάλη συναυλία με την συνεργασία της Εργατικής Εστίας και την συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών, τραγουδιστών και οργανοπαιχτών. Ακόμα δε, στο Μέγαρο Δ. Πλακεντίας στην Πεντέλη, συμμετείχε στο γνωστό φεστιβάλ με την συμμετοχή των: Ηλία Κλωναρίδη και Πέτρου Γαϊτάνου. Ο Λάκης Χαλκιάς επίσης, όπως και η αείμνηστη Μαριάννα Χατζοπούλου και ο Παναγιώτης Λάλεζας έχουν συνεργαστεί ως σολίστ σε διάφορες εμφανίσεις της χορωδίας, όπως και οι ηθοποιοί Φ. Γεωργίτσης, Κ. Χέλμη, Ν. Απέργης, Καστανάς, Δρακόπουλος, κ.α.

Ως παραγωγός και παρουσιαστής ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών: στην ΕΤ2 με την εκπομπή "Βυζαντινό Αναλόγιο", στην ΕΡΑ4 με την εκπομπή "Βυζαντινοί Εκκλησιαστικοί Ύμνοι" και στον Ρ/Σ της Εκκλησίας της Ελλάδος με τις εκπομπές: "Βυζαντινό Αναλόγιο" & "Πρόσωπα σε Πρώτο Πλάνο" (ζωντανή εκπομπή που φιλοξενήθηκαν κορυφαίοι εκπρόσωποι της μουσικής μας παρουσιάζοντας το έργο τους και καταθέτοντας βιογραφικά τους στοιχεία. Χρ. Αηδονίδης, Δ. Μπάσης, Η. Κλωναρίδης, Π. Γαϊτάνος, Ε. Λεγάκη, Φ. Πυργάκη, Μ. Σκουλά, Μ. Νομικού, Δ. Ζάχος, Κ. Σκαρφίδας, Λ. Χαλκιάς, Γ. Κόρος, Β. Σμάνης, Γ. Βασιλόπουλος και πολλοί άλλοι).

Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιεροψαλτών (ΟΜ.Σ.Ι.Ε) απ' το 1992 μέχρι το 1999. Επί ημερών του προβλήθηκε όσο ποτέ άλλοτε η μουσική μας καθώς και η προσφορά των ιεροψαλτών (τηλεοπτικές εκπομπές, αρθρογραφία στον τύπο, συνεντεύξεις σε εγνωσμένης αξίας δημοσιογράφους & σε μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια, ακόμη δε και σε κανάλια της περιφέρειας). Διοργάνωσε το πρώτο συνέδριο Βυζαντινής μουσικής στο ΠΑΛΛΑΣ με τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού. Επίσης στο Πολεμικό Μουσείο οργάνωσε εκδήλωση, με τη συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Λαϊκής Επιμόρφωσης, κατά την οποίαν νεαρά παιδιά ταλαντούχα, κάτω των 18 ετών, εκκλήθησαν απ' όλη την Ελλάδα, έψαλαν και τιμήθηκαν για την αφοσίωσή τους στη μουσική μας. Περιόδευσε επίσης όλη τη χώρα επισκεπτόμενος τους τοπικούς ιεροψαλτικούς συλλόγους και συνεργάστηκε και συνέβαλε για την επίλυση προβλημάτων των ιεροψαλτών. Επί ημερών της προεδρείας του τα ιεροψαλτικά θέματα προωθήθησαν τόσο στην Ιερά Σύνοδο όσο και στα συναρμόδια Υπουργεία όσο ποτέ άλλοτε και κατά τον καλλίτερο δυνατό τρόπο και επίσης όλα αυτά τα αιτήματα προβλήθησαν για πρώτη φορά μάλιστα απ' τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

Μέλος της επιτροπής του ΕΛΟΤ για την τυποποίηση και κατοχύρωση όλων των μουσικών συμβόλων της Βυζαντινής μουσικής, παλαιών τε και νέων, ενέργεια ιδιαίτερης σημασίας και αξίας για τη μουσική μας στο παγκόσμιο στερέωμα. Συνεργάτες της επιτροπής αυτής, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου κ. Γρ. Στάθης και ο πρωτοψάλτης και μουσικοδιδάσκαλος κ. Δημ. Βερύκιος.

Με την συνεργασία του Παναγιώτη Μυλωνά οργάνωσε το φεστιβάλ χορωδιών Βυζαντινής Μουσικής, που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Ιεροψαλτών του νομού Θηβών στη Λειβαδιά (μέλη της επιτροπής: Αθ. Καραμάνης, Χρ. Θεοδοσόπουλος, Σπ. Περιστέρης, Διαμ. Μαυραγάνης).

Πρόεδρος απ' το 1986 μέχρι σήμερα της Ενώσεως Ιεροψαλτών Αττικής, στήριξε όσο κανένας άλλος το έργο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Ιεροψαλτών, επί προεδρείας των επιτίμων σήμερα προέδρων Μαν. Χατζημάρκου και Χαρ. Ταλιαδώρου καθώς και όλως ιδιαιτέρως του αειμνήστου Χρύσανθου Θεοδοσόπουλου (η ανακήρυξη των παραπάνω προέδρων της ΟΜ.Σ.Ι.Ε ως επιτίμων, εγένετο σε πανηγυρική εκδήλωση στο ΠΑΛΛΑΣ ύστερα από εισήγησή του και σχετική έγκριση του Δ.Σ και της Γεν. Συνέλευσης του κλάδου).

Εκδότης των περιοδικών: "Ιεροψαλτική Σάλπιγγα" όργανο της ενώσεως ιεροψαλτών Αττικής απ' το 1986 ως το 1992 και "Ιεροψαλτικός Κόσμος" όργανο της ΟΜ.Σ.Ι.Ε από το 1992 ως το 1999 (περιοδικά με πλούσια ύλη, τακτική έκδοση, πολυσέλιδα και τετράχρωμα, καλαίσθητα και με χιλιάδες αναγνώστες ιεροψάλτες και μη, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό).

Στα πλαίσια της συνδικαλιστικής του ενασχόλησης, πρέπει να προστεθεί η συνεργασία του με όλους τους πρόεδρους και τα Διοικ. Συμβούλια της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιεροψαλτών από το 1980. Το 1982 επί προεδρίας του Χ. Ταλιαδώρου ανέλαβε και έφερε εις πέρας την απογραφή όλου του ιεροψαλτικού δυναμικού. Το 1984 και το 1986 εκλέχθηκε ταμίας του Δ.Σ με πρόεδρο τον αείμνηστο Χρυσ. Θεοδοσόπουλο. Επίσης ως εκλεγμένο μέλος της Ε.Ε. το 1980 και 1982 συνεργάστηκε και βοήθησε τον τότε πρόεδρο Μανώλη Χατζημάρκο.

Διδάσκει το παραδοσιακό μας τραγούδι και συγκροτεί σχετικές χορωδίες τη συνεργασία διαφόρων δήμων και άλλων φορέων με εξαιρετική επιτυχία.

Τιμήθηκε για την προσφορά του στο μεγάλο αυτό πολιτιστικό κεφάλαιο του έθνους μας, από τον αείμνηστο Δήμαρχο Αθηναίων Αντώνη Τρίτση, το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Θεοχάρη Μαναδή, τον Σύλλογο Φίλων της Βυζαντινής Μουσικής καθώς και με αναμνηστικά τιμητικά διπλώματα από διάφορους συλλόγους και άλλους φορείς. Μεγαλύτερη όμως τιμή θεωρεί την αγάπη όλων των ιεροψαλτών και την εμπιστοσύνη με την οποίαν όλα αυτά τα χρόνια τον περιέβαλαν και τον περιβάλλουν και ουδέποτε οσάκις το εζήτησε του εστέρησαν την πρωτοκαθεδρία στα συλλογικά τους όργανα.

ΜΟΝΩΔΙΕΣ
Ψάλλει ο Πρωτοψάλτης και Χοράρχης κ. Ηλίας Γιουρούκος

ΤΙΤΛΟΣ:  Τα είδωλα των εθνών... Εκ του Πολυελέου Δούλοι Κυρίον...
                 Πέτρου Πελοποννησίου.
 
   ΗΧΟΣ:   Πλάγιος του Πρώτου.
  
(943ΚΒ)
ΤΙΤΛΟΣ:  Εις το μνήμα σε επεζήτησεν... Στιχηρό ανατολικό των αίνων.
   ΗΧΟΣ:   Tρίτος.
  
(896ΚΒ)
ΤΙΤΛΟΣ:  Άγιος ο Θεός... - Δύναμις Νηλέως Καμαράδου.
   ΗΧΟΣ:   Δεύτερος.
  
(720ΚΒ)
ΤΙΤΛΟΣ:  Οι τα Χερουβίμ μυστικώς... - Χερουβικός ύμνος.
   ΗΧΟΣ:   Δεύτερος.
  
(1340ΚΒ)
ΤΙΤΛΟΣ:  Έραναν μύρα μετά δακρύων... Στιχηρό αίνων.
   ΗΧΟΣ:   Δεύτερος.
  
(527ΚΒ)

ΧΟΡΩΔΙΑΚΑ
«Χορωδία Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής» &

«Βυζαντινή Χορωδία Αττικής»
διευθύνει ο Πρωτοψάλτης και Χοράρχης κ. Ηλίας Γιουρούκος

ΤΙΤΛΟΣ:  Κύριε εκέκραξα... Κεκραγάριο.
   ΗΧΟΣ:   Δεύτερος.
  
(970ΚΒ)
ΤΙΤΛΟΣ:  Θεοτόκε Παρθένε...
   ΣΥΝΘΕΣΗ:  
Πέτρου Μπερεκέτου.
   ΗΧΟΣ: 
 
Οκτάηχο.
  
(1100ΚΒ)
ΤΙΤΛΟΣ:  Ω του παραδόξου θαύματος… Στιχηρο Εσπερινού Κοιμήσεως
                 της Θεοτόκου
.
   ΗΧΟΣ: 
 
Πρώτος.
  
(555ΚΒ)
ΤΙΤΛΟΣ:  Βαβαί των σων μυστηρίων αγνή… Στιχηρο Εσπερινού της
                Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

   ΗΧΟΣ:   Πρώτος.
  
(670ΚΒ)
ΤΙΤΛΟΣ:  Εκ νεότητός μου... Αναβαθμοί.
   ΗΧΟΣ:   Τέταρτος.
  
(1190ΚΒ)
ΤΙΤΛΟΣ:  Χέρσον Αβυσσοτόκον... Καταβασίαι της Υπαπαντής του Κυρίου.
   ΗΧΟΣ:   Τρίτος.
 
(820ΚΒ)
ΤΙΤΛΟΣ:  Θεοτόκε η ελπίς... Εν νόμω σκιά... Αργή Καταβασία της
                 Υπαπαντής του Κυρίου.

   ΗΧΟΣ:   Τρίτος.
 
(744ΚΒ)
ΤΙΤΛΟΣ:  Πάσα πνοή... Αίνος...
   ΗΧΟΣ:   Δεύτερος.
 
(601ΚΒ)
ΤΙΤΛΟΣ:  Αινείτε αυτόν... Αργό μέλος Ιακώβου Πρωτοψάλτου. 
   ΗΧΟΣ:   Τρίτος.
 
(699ΚΒ)
ΤΙΤΛΟΣ:  Δόξα σοι τω δείξαντι το φως… Στίχοι αργής Δοξολογίας
                 Ιακώβου Πρωτοψάλτου
. 
   ΗΧΟΣ:   Δεύτερος.
 
(1370ΚΒ)

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΤΡΑΓΟΎΔΙΑ

ΤΙΤΛΟΣ:  Έβγα να σε δω…. Παραδοσιακό τραγούδι.
 
(1160ΚΒ)
ΤΙΤΛΟΣ:  Τζιβαέρι μου…. Παραδοσιακό τραγούδι.
 
(477ΚΒ)
ΤΙΤΛΟΣ:  Γιωργίτσα…. Παραδοσιακό τραγούδι.
 
(915ΚΒ)

 

 

 

 

Επιστροφή Επικοινωνία Περιεχόμενα Ανακοινώσεις Links RealPlayer
 

Copyright © 2005 [Ieropsaltis.com by Dimitrios Houpas]. All rights reserved