Επιστροφή Επικοινωνία Περιεχόμενα Ανακοινώσεις Links RealPlayer

Θεόδωρος Βασιλείου

 

Εισαγωγή
Μετάβαση στο VocalMusic.gr
Αφιερώματα
Αρχείο Ενιαυτού
Αρχείο Ιεροψαλτών
Αρχείο Χορωδιών
Ψαλτοτράγουδα
Μικτοί Ήχοι - Makam
Βυζαντινά Μουσικά Κείμενα
Δισκογραφία

 

 Μετάβαση στο VocalMusic.gr

     

 

 

ΘΕΟΔΩΡΟΣ Β. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Συνοπτικό Βιογραφικό Σημείωμα

 
Ο Θεόδωρος Β. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ γεννήθηκε από τους ενάρετους γονείς Βασίλειο και Βασιλική στην πόλη Στυλίδα (αρχαία Φάλαρα) του νομού Φθιώτιδος στις 24-12-1953, στον Μικρασιατικό συνοικισμό της οποίας έζησε μέχρι του έτους 1971, όταν και μετώκησε στον Πειραιά μετά των γονέων του για βιοποριστικούς λόγους.

Την βασική Ελληνική μουσική παιδεία του στο σκέλος της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής, άρχισε να δέχεται σε ηλικία οκτώ (8) ετών στην ιδιαιτέρα του πατρίδα, στο μεν θεωρητικό μέρος από τον μουσικολογιώτατο πρωτοπρεσβύτερο π. Ιωάννη Ροδίτη, στο δε πρακτικό από τον θείο του πρωτοψάλτη κ. Γεώργιο Παπαΐωάνου. Μαθητεύει δε αργότερο στον Λαμπαδάριο του ι.ν. Αγίου Κωνσταντίνου πλατείας Ομονοίας κ. Ιωάννη Μαθιουδάκη κατ στον αείμνηστο Κωνσταντινουπολίτη ψάλτη Βασίλειο Γιουβάνογλου. Επίσης δέχτηκε τις χρηστές επιδράσεις ως προς την μελοποιΐα και την θεωρία της Β.Ε.Μ του Άρχοντος Μουσικοδιδάσκαλου του Οικουμενικού Θρόνου μακαριστού Αβραάμ Ευθυμιάδη, ως προς την ψαλτική τέχνη δε από τον α' ψάλτης Αγιότατης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντίνου Πόλεως και α' ψάλτη του ι.ν. της του Θεού Σοφίας Θεσ/νίκης κ,Χαριλάου Ταλιαδώρου, καθώς και στη Βυζαντινή μουσικολογία από τον αρμόδιο καθηγητή στο πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Γρηγόριο Στάθη. Στο σκέλος του Δημοτικού τραγουδιού της υπαίθρου συνεργάστηκε στενά με τον μουσικολόγο και λαογράφο κ. Παντελή Καβακόπουλο του οποίου κατέγραψε σε Βυζαντινή παρασημαντική, τα ευρισκόμενα στο περισπούδαστο βιβλίο του υπό τον τίτλο «Καθιστικά της Σωζόπολης χορευτικά της Θράκης». Ενώ στο σκέλος του Δημοτικού τραγουδιού των πόλεων, του και Ρεμπέτικου τραγουδιού καλούμενου, συνεργάζεται ακόμη και σήμερα με τον κ. Γ. Παπάζογλου υιό του αειμνήστου Βαγγέλη Παπάζογλου του ευφυέστερου ίσως των μουσικών και συνθετών του Ρεμπέτικου τραγουδιού. Είναι κάτοχος πτυχίου Β. Ε. Μ από το ωδείο «Μουσική παιδεία» Πειραιώς με βαθμό «Άριστα» , επίσης πτυχίου Β. Ε. Μ από την αναγνωρισμένη σχολής Β. Ε. Μ της ιεράς Μητροπόλεως Θεσ/νίκης με γενικό βαθμό είκοσι (20),όπου είχε δασκάλους πλην του κ. Χ. Ταλιαδώρου και τους περιωνύμους α'ψάλτες κ. Αθανάσιο Καραμάνη και αείμνηστο Χρύσανθο Θεοδοσόπουλο. Ακόμη δε είναι κάτοχος διπλώματος Β.Ε.Μ. από το «ωδείο Αργυρουπόλεως» με βαθμό «άριστα» διάκριση και Α' βραβείο Συμβουλίου της επιστημονικής.

Έχει τιμηθεί με τιμητικές διακρίσεις από διάφορους φορείς , ενώ το έτος 1985 η Εκκλησία της Ελλάδος τον διόρισε αναπληρωματικό μέλος του Διοικητικού Ιδρύματος Βυζαντινής Μουσικολογίας «έπ' ωφελεία έρευνας και έπ' αγαθώ της Αγιωτάτης Εκκλησίας ημών», θέση στην οποία θηρεύει έως σήμερον.

Σε ηλικία ένδεκα (11) ετών διορίζεται Λαμπαδάριος του ι.ν. αγίας Αικατερίνης Στυλίδος, ενώ ως ψάλτης έψαλλε στους ι.ν. Ρόδο το Αμάραντο Πειραιώς, Άγιο Διονύσιο Πειραιώς, Παναγία Βλαχερνών Αμφιάλης, Ανάληψη Κυρίου Δραπετσώνας, Μεταμόρφωση Σωτήρος Μοσχάτου, Άγιο Νικόλαο Καλλιθέας, Παναγία Φανερωμένη Χολαργού ,και τώρα είναι α' ψάλτης στον ι.ν. Ασωμάτων Ταξιαρχών (Μάσχα) Περιστερίου, Τέλος υπήρξε εκ των ιδρυτικών μελών και πνευματικόν τέκνο του περίφημου χορού ψαλτών «οι Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης».

Το έτος 1987 ιδρύει την « ΕΣΤΙΑ» Εθνικής Μουσικής , εκκλησιαστικής και Δημώδους της υπαίθρου και των πόλεων , σύλλογο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα , ο οποίος απαρτίζεται από μεγάλη βιβλιοθήκη , φωνοαρχείο , καθώς και από μικτή εξ ανδρών και γυναικών χορωδία και παραδοσιακό οργανοπαικτικό συγκρότημα , τα οποία υπό την διεύθυνση και διδασκαλία του έδωσαν πολλές συναυλίες με εκκλησιαστικούς ύμνους και Δημοτικά τραγούδια στην Αθήνα, στην επαρχία και στο εξωτερικό.

Έχει δώσει πολλές διαλέξεις επιστημονικού περιεχομένου σε Ελληνικά και παγκόσμια συνέδρια περί την καθόλου Ελληνική Μουσική δήλα δη και περί των τριών κλάδων της, Αρχαιοελληνικής - Βυζαντινής - Δημοτικής της υπαίθρου και των πόλεων, εκ των οποίων ως σπουδαιότερες θεωρούνται:

α) «Ο Άρχων Μουσικοδιδάσκαλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Αβραάμ Ευθυμιάδης, η προσωπικότης και το έργο του».
β) «Παρουσίασης της αξίας της Βυζαντινής Μουσικής και του Δημοτικού Τραγουδιού στηριγμένες στην θρησκευτική ζωή και στις εκδηλώσεις του Ααϊκού Πολιτισμού».
γ) «Βυζαντινή Εκκλησιαστική Μουσική και Δημοτικό Τραγούδι» σχέση, σημερινή πραγματικότης και προοπτική.
δ) «Το αδιάκοπον της Ελληνικής Μουσικοχορευτικής παραδόσεως της Μακεδονίας και η δυναμική παρουσία της στον ευρύτερο Βαλκανικό χώρο».
ε) «Μουσικά ακούσματα και νεότης».
ζ) «Ιάκωβος Ναυπλιώτης» η προσωπικότης και η συμβολή του στην Ψαλτική Τέχνη.
η) «Κάλαντα και η σχέσις τους με τον Ααΐκό Πολιτισμό».
θ) Παρουσίασις του βιβλίου του πρωτοψάλτου και διδάσκαλου κ. Δ. Νερατζή σχετικά με τα σημάδια και την έκφραση της Ψαλτικής Τέχνης.
ι) Παρουσίασις του τόμου επετηρίδα του συλλόγου Φίλων Βυζαντινής Μουσικής Αιγιαλείας.
ία) Η καθόλου Ελληνική Μουσική μετά των κλάδων αυτής.

Εξέδωκε τα εξής μουσικά έργα, χειρόγραφα και καλλιγραφημένα από τον ίδιο κατά τα πρότυπα των Βυζαντινών κωδίκων σε διχρωμία δήλαδη μαυροκόκκινο:

α) Βιβλίο υπό τον τίτλο «Α. Ευθυμιάδης, Άρχων Μουσικοδιδάσκαλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου η προσωπικότης και το έργο του».
β) Βιβλίο υπό τον τίτλο «Μουσική Έθνους-Εκκλησίας αριθμός 1», περιέχουν Βυζαντινούς Εκκλησιαστικούς ύμνους και Δημοτικά Τραγούδια της Μακεδονίας. Ψάλει η ανδρική Χορωδία της Εστίας και τραγουδά η μεικτή Χορωδία με την συνοδεία του παραδοσιακού οργανοπαικτικού της συγκροτήματος.
γ) Βιβλίο υπό τον τίτλο «Μουσική Έθνους-Εκκλησίας αριθμός 2», περιέχον Βυζαντινούς Εκκλησιαστικούς ύμνους και Δημοτικά Τραγούδια της Μικράς Ασίας.

Ψάλει ομοίως η ανδρική Χορωδία της Εστίας και τραγουδά η μεικτή Χορωδία με την συνοδεία του παραδοσιακού οργανοπαικτικού της συγκροτήματος.

Υπό έκδοση βρίσκονται τα εξής έργα του:
α) Έρευνα σχετική ρε την γένεση, ετυμολογία, σχηματική παράσταση, δυναμική, χειρονομία των σημαδιών της Βυζαντινής Μουσικής βασιζόμενη στην γραπτή και φωνητική παράδοση.
β) Ανθολογία μαθημάτων Βυζαντινών και μεταβυζαντινών μελοποιών, όπως οντά μετηνέχθησαν στο νυν εν χρήσει μουσικογραφικό σύστημα, υπό Χουρμουζίου Χαρτοφύλακος και Γρηγορίου πρωτοψάλτου.
γ) Καταγραφή, μελέτη της Πατριαρχικής Παραδόσεως και ποία η σχέση της με την Παράδοση του Διδασκάλου Πέτρου του Λαμπαδάριου.
δ) Δημοτικά τραγούδια του Αρχιπελάγους (Αιγαίου).
ε) Δημοτικά τραγούδια Σμύρνης.
στ) Ρεμπέτικα τραγούδια τονισμένα με Βυζαντινή παρασημαντική.
ζ) «Η Μουσική των Ελλήνων μετά των τριών (3) κλάδων της Αρχαιοελληνικής - Βυζαντινής - Δημοτικής (της υπαίθρου και των πόλεων, το καλούμενο ρεμπέτικο).
η) «Ακάθιστος Ύμνος».
ι) «Τριώδιον».
ια) «Μεγάλη Εβδομάδα».
ιβ) «Θεία Λειτουργία».
ιγ) Μουσική πραγματεία υπό τον τίτλο «Από τον Όμηρο ως τον Βαμβακάρη».
ιε) Ασματική ακολουθία των εν Δωδεκανήσω Αγίων.
ιστ) Ασματική ακολουθία του Αγίου Ιερομάρτυρος Χρυσοστόμου Μητροπολίτου Σμύρνης.
ιζ) Ραψωδία «Προσφυγιά - Κατοχή - Αντίσταση», σε κείμενα του καθηγητού Γ. Αγκυραλίδη.
ιη) Ασματική ακολουθία του Αγίου Αποστόλου μάρτυρος και Αρχιδιακόνου Στεφάνου.
ιθ) Ασματική ακολουθία του εν Αγίοις Πατρός ημών Φανουρίου Μεγαλομάρτυρος.
κ) Ασματική ακολουθία των Ασωμάτων Ταξιαρχών.
κα) Ασματική ακολουθία εις την σύναξη της ιεράς και θεομητορικής εικόνος της εν τω Πυρσώ ή Προυσώ.
κβ) Αναστασιματάριον του Λαμπαδάριου Πέτρου, μετηνέχθεν στο νυν εν χρήσει μουσικογραφικό σύστημα υπό του ιδίου του Θ. Βασιλείου.
κγ) Ασματική ακολουθία του αποστόλου Λουκά.

Σοβαρό μέλημα του είναι η επαναφορά της χειρογράφου παραδόσεως και μάλιστα κατά τα πρότυπα των παλαιών Κωνσταντινοπολιτών και για τον λόγο αυτό παρακολούθησε, αφ' ενός σεμινάρια παλαιογραφίας και αφ' ετέρου ερεύνησε και μελέτησε την καλλιγραφία των Βυζαντινών χειρογράφων, πριν από την Άλωση και εντεύθεν.

Εξέδωκε τους εξής ψηφιακούς δίσκους ακτίνος (ΟΠ). Ψάλει η ανδρική Χορωδία της Εστίας και τραγουδά η μεικτή Χορωδία με την συνοδεία του παραδοσιακού οργανοπαικτικού της συγκροτήματος.
α) «Μουσική Έθνους-Εκκλησίας αριθμός 1», με Βυζαντινούς Εκκλησιαστικούς ύμνους και Δημοτικά Τραγούδια της Μακεδονίας.
β) «Μουσική Έθνους-Εκκλησίας αριθμός 2», με Βυζαντινούς Εκκλησιαστικούς ύμνους και Δημοτικά Τραγούδια της Μικράς Ασίας.
γ) «Ύμνους Χριστουγέννων».
δ) «Κάλαντα Χριστουγέννων».
ε) Διπλό ^^ με την Θεία Λειτουργία του Ιερού Χρυσοστόμου.

Διδάσκει:
Βυζαντινή Εκκλησιαστική Μουσική, Δημοτικό τραγούδι της υπαίθρου και ρεμπέτικο στα Ωδεία «Μάντζαρος», «Τονικόν», «Μείζων», «Μουσικός σύνδεσμος Αθηνών» και Δημοτικό ωδείο Κορυδαλλού. Διευθύνει δε και διδάσκει πέντε (5) χορωδίες Ελληνικής Μουσικής καθώς και την μεικτήν Χορωδία Διδασκάλων Βορείων Προαστίων «Οι Ρίζες».

Βυζαντινοί Ύμνοι από τον Πρωτοψάλτη - Μουσικοδιδάσκαλο
Θεόδωρο Βασιλείου

  

ΤΙΤΛΟΣ:  Δόξα Σοι Κύριε, Δόξα Σοι...

   ΗΧΟΣ:  Τέταρτος (να να εκ του Δη).

   ΣΥΝΘΕΣΙΣ:   Αθανασίου Καραμάνη.

(371ΚΒ)

ΤΙΤΛΟΣ:  Άγιος ο Θεός... Δύναμις.

   ΗΧΟΣ:  Πρώτος.
   ΣΥΝΘΕΣΙΣ:  
 Αβραάμ Ευθυμιάδη.

(851ΚΒ)

ΤΙΤΛΟΣ:  Αποστολικόν Ανάγνωσμα.

   ΗΧΟΣ:  Τέταρτος (να να εκ του άνω Νη).

   ΣΥΝΘΕΣΙΣ:   Κατ' αρχαιοτάτην παράδοσιν.

(1038ΚΒ)

ΤΙΤΛΟΣ:  Άστρον Ήδη Ανατέταλκε...

   ΗΧΟΣ:  Πρώτος.

   ΣΥΝΘΕΣΙΣ:   Βαλασίου Ιερέως.

(1691ΚΒ)

ΤΙΤΛΟΣ:  Ροήν μου των δακρύων... (επιφώνημα)

   ΗΧΟΣ:  Πλάγιος του Τετάρτου.

   ΣΥΝΘΕΣΙΣ:   Γεωργίου Κρητός.

(856ΚΒ)

ΤΙΤΛΟΣ:  Μη της φθοράς...

   ΗΧΟΣ:  Βαρύς.

   ΣΥΝΘΕΣΙΣ:   Χουρμουζίου Χαρτοφύλακος.

(913ΚΒ)

 

 
Ψαλτοτράγουδα

  

ΤΙΤΛΟΣ:  Άρχοντες καλησπερίζω... Κάλαντο Τήνου.

   ΗΧΟΣ:  Πλάγιος του Πρώτου (ναός).

   ΕΚΤΕΛΕΣΙΣ-ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ:  Θεόδωρος Βασιλείου.

   ΣΥΝΘΕΣΙΣ:   Παναγιώτη Μακαρώνα (Τηνιακού Βιολάτορα).  

(1056ΚΒ)

ΤΙΤΛΟΣ:  Μια βοσκοπούλα Ροϊδοπλασμένη...

   ΗΧΟΣ:  Πλάγιος του Τετάρτου χρωματικός (Σιουζινάκ).

   ΕΚΤΕΛΕΣΙΣ:  Θεόδωρος Βασιλείου.

   ΣΥΝΘΕΣΙΣ:   Παραδοσιακό καθιστικό Μακεδονίας.

(1598ΚΒ)

Δείτε επίσης στην ενότητα "Αρθρογραφία"
Μουσικά Ακούσματα & Νεότης
του Θεόδωρου Βασιλείου

 

 

 

Επιστροφή Επικοινωνία Περιεχόμενα Ανακοινώσεις Links RealPlayer
 

Copyright © 2005 [Ieropsaltis.com by Dimitrios Houpas]. All rights reserved