Επιστροφή Επικοινωνία Περιεχόμενα Ανακοινώσεις Links RealPlayer

Άγ. Ιωάννης ο Κουκουζέλης

 

Εισαγωγή
Μετάβαση στο VocalMusic.gr
Αφιερώματα
Αρχείο Ενιαυτού
Αρχείο Ιεροψαλτών
Αρχείο Χορωδιών
Ψαλτοτράγουδα
Μικτοί Ήχοι - Makam
Βυζαντινά Μουσικά Κείμενα
Δισκογραφία

 

 Μετάβαση στο VocalMusic.gr

     

 

 

Εκκλησιαστική Βυζαντινή Χορωδία Θεσσαλονίκης
Ο Άγιος Ιωάνννης ο Κουκουζέλης

Ιστορικό

Η Εκκλησιαστική Βυζαντινή Χορωδία Θεσσαλονίκης Άγιος Ιωάνννης ο Κουκουζέλης ιδρύθηκε το 1983 με πρωτοβουλία και ενέργειες του Πρωτοψάλτη κ. Μανώλη Δασκαλάκη, που είναι Χοράρχης της.

Ο Άγιος Ιωάνννης ο Κουκουζέλης, στο όνομα του οποίου τιμάται η χορωδία ασκήτευσε στη Μονή της Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους κατά τον 13ο αιώνα. Άφησε εποχή με τις μελωδικότατες ψαλμωδίες και τις συνθέσεις του.  Ύμνησε ιδιαίτερα την Παναγία, η οποία κατά την Αγιορείτικη παράδοση τον επιβράβευσε με ένα χρυσό νόμισμα.

Η χορωδία σύμφωνα με το καταστατικό της, έχει σαν σκοπό τη διαφύλαξη, καλλιέργεια, προβολή και διάδοση της Ελληνορθόδοξης πατρώας λατρευτικής βυζαντινής μουσικής, στα πλαίσια της Εκκλησιαστικής μας παράδοσης και του σεμνοπρεπούς Πατριαρχικού ύφους.

Τα 10 χρόνια δράσης της γιορτάστηκαν το 1993 με εκδηλώσεις που ονομάστηκαν ΚΟΥΚΟΥΖΕΛΙΑ και με τη συμμετοχή χορωδιών από πολλά διαμερίσματα της χώρας.  Τα 20 χρόνια γιορτάστηκαν με εμφανίσεις - συναυλίες της χορωδίας σε διάφορες πόλεις της χώρας (Αθήνα, Θεσ/νίκη, Πάτμος κλπ) και δύο συναυλίες στην Ιταλία.

Πλούσιο το έργο και η δράση της μέχρι σήμερα και τα μέλη της σεμνύνονται ιδιαίτερα γι αυτό. Αναρίθμητες οι συναυλίες που έδωσε στον ελλαδικό χώρο, από δε το 1989 δραστηριοποιούμενη και εκτός Ελλάδος, πραγματοποίησε αποστολές σε διάφορες χώρες του κόσμου (Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Ουγγαρία, Λουξεμβούργο, Ρωσία Αυστραλία, Κων/πολη, Καναδάς, ΗΠΑ) όπου και έδωσε 40 συναυλίες συμμετείχε σε 11 Θ. Λειτουργίες και 3 πανηγυρικούς Εσπερινούς, για χάρη του απόδημου Ελληνισμού.

Στα τέλη του 2003 (Δεκέμβριος) κλήθηκε και έδωσε 2 συναυλίες στην Ιταλία (Ρώμη και Δήμος Γκροταφεράτα) που διοργανώθηκαν από την Ελληνική Πρεσβεία. Τον Ιανουάριο του 2004, ύστερα από πρόσκληση της Ιεράς Μητροπόλεως Παναμά και κεντρικής Αμερικής, μετέβη στην Κούβα όπου από 20-26 Ιανουαρίου έδωσε δύο συναυλίες για χάρη του φιλόμουσου Χριστεπώνυμου κοινού, που κατά κοινή ομολογία δημιούργησαν κλίμα κατάνυξης και προσκάλεσαν αίσθηση.

Έψαλε στον Πανηγυρικό Εσπερινό της 24ης Ιανουαρίου, που τελέσθηκε στον νεοϊδρυθέντα Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Αβάνας, χοροστατούντος τους Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, καθώς και στη Θ. Λειτουργία στον ίδιο Ναό όπου έγιναν την επομένη από τον Παναγιώτατο.

Με τις τελευταίες αυτές εμφανίσεις της πραγματοποίησε 43 συνολικά συναυλίες εκτός Ελλάδος, έψαλλε σε 14 Θ. Λειτουργίες, 4 Πανηγυρικούς Εσπερινούς και μία τελετή εγκαινίων.

Για το έργο και την προσφορά της χορωδίας στο χώρο της Βυζαντινής Μουσικής, ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσ/νίκης Μακαριστός Παντελεήμων ο Β΄, απένειμε στον ιδρυτή και χοράρχη της κ. Δασκαλάκη το 1993, το χρυσό μετάλλιο των Αγίων Κυρίλλου και μεθοδίου.

Ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Πάτμου, κ. Αντύπας, τίμησε τη χορωδία με την επίδοση στον κ. Δασκαλάκη του χρυσού μεταλλίου των 1900 χρόνων από τη συγγραφή της Αποκαλύψεως κατά την εκεί μετάβαση της χορωδίας, όπου έδωσε συναυλία στα πλαίσια των εκδηλώσεων του 3ου Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου (3-14 Σεπτεμβρίου 2003).

Οι μέχρι σήμερα εμφανίσεις της χορωδίας συνοδεύτηκαν από ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια, η δε συνοχή και συντονισμός των μελών της βρίσκονται σε άριστο σημείο, γεγονός που οφείλεται στη διαρκή προσπάθεια του χοράρχη της και τις συχνές συναντήσεις προετοιμασίας, που την καθιστούν έτοιμη να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε πρόσκληση ανά πασά στιγμή και με την ευθύνη και συνέπεια που αρμόζει στο θεσπέσιο έργο που επιτελεί.

Απρίλιος 2005     

Συναυλία στον Ι.Ν. της του Θεού Σοφίας 29.11.2004
Ψάλλει η Εκκλ. Βυζ. Χορωδία Άγιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης
Χοραρχεί ο Μ. Δασκαλάκης

  
ΤΙΤΛΟΣ:  Μέγαν ευράτο... Απολυτίκιον Αγίου Δημητρίου.
   ΗΧΟΣ: 
  Τρίτος.
  

 
(352ΚΒ)

ΤΙΤΛΟΣ:  Φανερών εαυτόν... ΙΑ΄ Εωθινό.
   ΣΥΝΘΕΣΙΣ:   Αθ. Καραμάνη.
   ΗΧΟΣ: 
  Πλάγιος του Τετάρτου
.

(1129ΚΒ)

ΤΙΤΛΟΣ:  Δόξα σοι τω δείξαντι... Στίχοι Δοξολογίας.
   ΣΥΝΘΕΣΙΣ:   Γρηγορίου Πρωτοψάλτου.
   ΗΧΟΣ:   Πλάγιος του Τετάρτου Χρωματικός.   

(1226ΚΒ)

ΤΙΤΛΟΣ:  Άγιος ο Θεός... Δύναμις με κράτημα.
   ΣΥΝΘΕΣΙΣ:   Αθ. Καραμάνη.
   ΗΧΟΣ:   Βαρύς διατονικός πεντάφωνος.

(1412ΚΒ)

ΤΙΤΛΟΣ:  Σε υμνούμεν...
   ΣΥΝΘΕΣΙΣ:   Κωνστ. Πρίγγου.
   ΣΟΛΟ:   Μανώλης Δασκαλάκης.

   ΗΧΟΣ:   Πλάγιος του Τετάρτου οκτάφωνος.

(479ΚΒ)

ΤΙΤΛΟΣ:  Άξιόν εστιν...
   ΣΥΝΘΕΣΙΣ:   Κωνστ. Πρίγγου.
   ΗΧΟΣ:   Πλάγιος του Τετάρτου οκτάφωνος.

(673ΚΒ)

Συναυλία 28ης Νοεμβρίου 2005
Αίθουσα Τελετών Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Ψάλλει η Εκκλ. Βυζ. Χορωδία Άγιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης
υπό την χοραρχίαν του Μ. Δασκαλάκη

ΤΙΤΛΟΣ:  Κύριε εκέκραξα... Κεκραγάριο αργό.
   ΗΧΟΣ: 
  Δεύτερος.
  

(1061ΚΒ)

ΤΙΤΛΟΣ:  Ο Σταυρός σου Κύριε... Στιχηρό των αίνων.
   ΗΧΟΣ: 
  Πλάγιος του Δευτέρου
.

(240ΚΒ)

ΤΙΤΛΟΣ:  Μετά την εις Άδου κάθοδον... Ι΄ Εωθινό.
   ΗΧΟΣ: 
  Πλάγιος του Δευτέρου
.

(1383ΚΒ)

ΤΙΤΛΟΣ:  Δόξα σοι τω δείξαντι... Δοξολογία.
   ΣΥΝΘΕΣΙΣ:   Ιακώβου Πρωτοψάλτου.
   ΗΧΟΣ: 
  Δεύτερος
.

(1114ΚΒ)

ΤΙΤΛΟΣ:  Όσοι εις Χριστόν... Αντί Τρισαγίου.
   ΗΧΟΣ: 
  Πρώτος
.

(912ΚΒ)

 

 

 

Επιστροφή Επικοινωνία Περιεχόμενα Ανακοινώσεις Links RealPlayer
 

Copyright 2005 [Ieropsaltis.com by Dimitrios Houpas]. All rights reserved