Επιστροφή Επικοινωνία Περιεχόμενα Ανακοινώσεις Links RealPlayer

Φεβρουάριος 2004

 

Εισαγωγή
Μετάβαση στο VocalMusic.gr
Αφιερώματα
Αρχείο Ενιαυτού
Αρχείο Ιεροψαλτών
Αρχείο Χορωδιών
Ψαλτοτράγουδα
Μικτοί Ήχοι - Makam
Βυζαντινά Μουσικά Κείμενα
Δισκογραφία

 

 Μετάβαση στο VocalMusic.gr

     

 

 

Αγαπητοί φίλοι και αναγνώστες,
  
Αυτό το μήνα, συνεχίζοντας την προβολή του έργου των μεγάλων εμπνευσμένων  και  χαρισματικών  μουσικοδιδασκάλων,  πρωτοψαλτών και  λαμπαδαρίων, αφιερώνουμε την ενότητα αυτή στον διακεκριμένο Πρωτοψάλτη και Μουσικολόγο Εμμανουήλ Χατζημάρκο.  Με τεράστιο σεβασμό στην προσφορά του στην  ιερή μας  ψαλτική τέχνη μέχρι σήμερα, είχαμε την τιμή να προβάλουμε το έργο μέσα από αυτήν την ιστοσελίδα. Εν συνεχεία θα θέλαμε να πούμε λίγα λόγια για την ζωή και σταδιοδρομία του μεγάλου δασκάλου μας  όπως κατεγράφη από τον συγγραφέα  Φίλιππο Αθ. Οικονόμου.

 Δημήτρης Χούπας                  

ΜΑΝΩΛΗΣ ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΣ
Πρωτοψάλτης & Καθηγητής Μουσικολογίας

Χατζημάρκος Εμμανουήλ (Μανώλης). Από τους Καλλιφωνότερους Πρωτοψάλτες της σύγχρονης εποχής, ο κορυφαίος ίσως όλων, με σπάνια μελωδική φωνή, εμβριθής μουσικός και Χοράρχης, Καθηγητής Μουσικολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Γεννήθηκε στο Βόλο το 1927 και από πολύ μικρός διακρίθηκε για την εντυπωσιακή καλλιφωνία του. Πήρε τα πρώτα μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής από τον πατέρα του Κωνσταντίνο και στη συνέχεια μαθήτευσε κοντά στον Πρωτοψάλτη Χρήστο Πάντα του οποίου υπήρξε κανονάρχης σε ηλικία 9 ετών. Μαθήτευσε επίσης στον Κωνσταντίνο Πρίγγο, Θεοδόσιο Γεωργιάδη και Θεόδωρο Χατζηθεοδώρου τον Φωκαεα. Έχει Πτυχίο Βυζ. Μουσικής, Πτυχίο Ωδικής και Δίπλωμα μουσικοδιδάσκαλου, όλα με "Άριστα" και "Διάκριση" από το Ελληνικό Ωδείο Αθηνών.

Υπηρέτησε ως Καθηγητής Μουσικής στη Β/θμια Εκπ/ση και έφθασε μέχρι το βαθμό του Γυμνασιάρχη (Ανωτέρα Εκκλ. Σχολή Αθηνών). Η ψαλτική του σταδιοδρομία αρχίζει από ηλικίας 12 ετών, οπότε ανέλαβε Πρωτοψάλτης στον Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου Κάτω Λεχωνίων Βόλου. Στη συνέχεια έψαλε στον Αλμυρό (1941-44), στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό Βόλου ως Λαμπαδάριος (1944-46) και στη συνέχεια ως Πρωτοψάλτης (1946-79) όπου παράλληλα ανέλαβε και τη Δ/νση της Σχολής Βυζ. Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως και τέλος από το 1981 στον Ι, Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου Αθηνών για να αποσυρθεί τα τελευταία χρόνια από το ιερό αναλόγιο λόγω φωνητικής κόπωσης.

Έχει ψάλει σε όλη σχεδόν την Ελληνική επικράτεια σε πανηγυρίζοντες Ι. Ναούς, έπειτα από πρόσκληση και απέκτησε πολλούς φίλους, θαυμαστές και μιμητές της ψαλτικής του τέχνης. Είναι Πρόεδρος των Καθηγητών Εκκλ/κής Εκπ/σης, μέλος εποπτικού Συμβουλίου Εκπ/σης, μέλος επιτροπής επί της Τέχνης και Λατρείας, Δ/ντής Βυζ. Χορωδίας Βόλου, Δ/ντής προτύπου χορού Αθηνών, Καθηγητής Δημοτικού Ωδείου Βόλου και Καθηγητής Μουσικολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Διετέλεσε επίσης και Πρόεδρος της ΟΜ.Σ.Ι.Ε. Διδάσκει στο Ωδείο Αλίμου, στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών, και στο Μουσικό εργαστήρι της Νέας Σμύρνης στην Αθήνα. Έχει εκδώσει πέντε τόμους με τον γενικό τίτλο: "Μελωδική Ανθοδέσμη", 22 δίσκους 33 στροφών, 8 δίσκους 45 στροφών και 40 κασέτες με Βυζ. Εκκλ. ύμνους. Εξέδωσε επίσης το ορατόριο "Ιησούς Χριστός" και δύο βιβλία Ευρωπαϊκής μουσικής. Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα και μελέτες ενώ έχει υπό έκδοση τα μουσικά βιβλία: "Εσπερινό", "Όρθρο", "Μαθηματάριο" και "Θεωρητικό", καθώς και διάφορα μαθήματα του συνοδευόμενα από κασέτες. Μουσικά του έργα έχουν παρουσιαστεί στο Ηρώδειο (1977), στην Πάτρα (Αρχαίο Θέατρο), στον "Παρνασσό" στην Αρχαιολογική Εταιρεία, στο Χίλτον, στην Κων/πολη, Κύπρο, Χάϊφα, Βιέννη, Στουτγκάρδη και Ρώμη.

Ο Μανώλης Χατζημάρκος αποτελεί πράγματι για την εποχή μας μια εξέχουσα μουσική φυσιογνωμία και οντότητα με πλούσια και πολυσχιδή προσφορά στην λειτουργική μας μουσική. Εξαίρετος άνθρωπος, με ήθος και απαράμιλλη αρετή, ακέραιος χαρακτήρας, ευγενής και καλόκαρδος, χαίρει της εκτίμησης και της αγάπης όλου του ψαλτικού κόσμου σε όλη την Ελλάδα. Η σπάνια καλλιφωνία του, η μοναδικότητα της μελωδικής του φωνής δέσποσε επί δεκαετίες σ' όλο τον ψαλτικό κόσμο, έγινε πρότυπο μίμησης και επηρέασε βαθύτατα τους νέους ψάλτες. Σήμερα, παρά το γεγονός ότι ψάλλει μόνο ευκαιριακά, εξακολουθεί να προσφέρει και να δημιουργεί μεταδίδοντας τις πολύτιμες εμπειρίες του και τα μυστικά της ψαλτικής του τέχνης σε νέους ψάλτες με τις Πανεπιστημιακές του διδασκαλίες, με τις διδασκαλίες του στα Ωδεία και κατ' ιδίαν, αλλά και με τις τακτικές ραδιοφωνικές του εκπομπές από το Ρ/Σ της Εκκλησίας της Ελλάδος.

[Πηγή: Φίλιππος Οικονόμου]    

ΥΜΝΟΙ ΤΗΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑΣ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ

ΤΙΤΛΟΣ:  Ανοίξω το στόμα μου... Ειρμός Α΄ Ωδής του Κανόνος.

   ΗΧΟΣ:  Τέταρτος Λέγετος.   

(681ΚΒ)

ΤΙΤΛΟΣ:  Τους σους υμνολόγους... Ειρμός Γ΄ Ωδής του Κανόνος.

   ΗΧΟΣ:  Τέταρτος Λέγετος.   

(718ΚΒ)

ΤΙΤΛΟΣ:  Ο καθήμενος... Ειρμός Δ΄ Ωδής του Κανόνος.

   ΗΧΟΣ:  Τέταρτος Λέγετος.   

(1039ΚΒ)

ΤΙΤΛΟΣ:  Εξέστη... Ειρμός Ε΄ Ωδής του Κανόνος.

   ΗΧΟΣ:  Τέταρτος Λέγετος.   

(1017ΚΒ)

ΤΙΤΛΟΣ:  Την θείαν... Ειρμός Στ΄ Ωδής του Κανόνος.

   ΗΧΟΣ:  Τέταρτος Λέγετος.   

(651ΚΒ)

ΤΙΤΛΟΣ:  Ουκ ελάτρευσαν... Ειρμός Ζ΄ Ωδής του Κανόνος.

   ΗΧΟΣ:  Τέταρτος Λέγετος.   

(1024ΚΒ)

ΤΙΤΛΟΣ:  Παίδας... Ειρμός Η΄ Ωδής του Κανόνος.

   ΗΧΟΣ:  Τέταρτος Λέγετος.   

(1121ΚΒ)

ΤΙΤΛΟΣ:  Άπας γηγενής... Ειρμός Θ΄ Ωδής του Κανόνος.

   ΗΧΟΣ:  Τέταρτος Λέγετος.   

(1166ΚΒ)

ΤΙΤΛΟΣ:  Τη υπερμάχω... Κοντάκιο.

   ΗΧΟΣ:  Πλάγιος του Τετάρτου.   

(427ΚΒ)

ΤΙΤΛΟΣ:  Χαίρε Νύμφη... 

   ΗΧΟΣ:  Μικτός.   

(195ΚΒ)

ΤΙΤΛΟΣ:  Αλληλούϊα... 

   ΗΧΟΣ:  Μικτός.   

(203ΚΒ)

ΤΙΤΛΟΣ:  Άσπιλε... Εμμελής απαγγελία.

(1271ΚΒ)

                Υπερένδοξε... 

(151ΚΒ)

                Την πάσαν ελπίδα... 

(128ΚΒ)

 

 

 

Είσοδος Επικοινωνία Περιεχόμενα Ανακοινώσεις Links RealPlayer
 

Copyright 2005 [Ieropsaltis.com by Dimitrios Houpas]. All rights reserved